Saturday, June 15, 2024

»Običajni« prehlad je kapljična okužba zgornjih dihalnih poti z rino virusi. Pri dojenčkih se pri prvi okužbi velikokrat pojavi obolenje bronhijev in pljučnih tkiv. Oboleli otrok je kužen samo nekaj dni. Veliko otrok kljub stiku z rino virusi ne zboli, ker imajo dovolj obrambnih teles še od prejšnjega obolenja.


Simptomi so »splošno slabo počutje«, nahod in/ali kašelj, otečena očesna, nosna in žrelna sluznica. Dojenčki: pri prvem stiku z rino virusi je napadena tudi sluznica sapnika (traheja-bronhitis). Lahko se pojavi tudi visoka ali zmerna vročina.

Prehlad traja sedem do deset dni in pušča nekajmesečno odpornost proti tistim rino virusom, ki so prehlad povzročili.
 

Mora otrok k zdravniku?

Zdravnika morate vprašati za nasvet, če traja prehlad dlje kot šest dni in če vročina ne izgine v 48 urah. Pri prehladu pri dojenčkih morate vedno obiskat zdravnika.
 

Kako pomaga zdravnik?

S preiskavo, na primer z brisom nosu, lahko ugotovi, ali so se poleg virusov pojavile tudi bakterije. V tem primeru lahko predpiše antibiotike, če je potrebno.
 

Kako lahko otroku pomagamo sami?

• Proti prehladu zaradi virusov ni nobenega ciljnega zdravljenja, lahko pa omilite težave: z zdravili za uplahnitev sluznice, eventualno z zdravili za pomirjanje kašlja ali s svečkami proti vročini.
• Običajno zadostuje rastlinski sirup proti kašlju in sredstvo, ki pospešuje izločanje sluzi. Nos sprostijo kapljice za nos iz sladkorne raztopine in parna kopel.
• Homeopatska sredstva: izberete jih glede na simptome in poiščete snovi, ki se ujemajo. Zdravnik vam bo z veseljem pomagal.
• Otrok naj vsak dan spije sveže stisnjen sok ene pomaranče, da zadosti potrebam po vitaminu C.
• Otroku ne dajajte vročega mleka z medom, ker pospešuje otečenost sluzi.
• Če otrok nima vročine, naj bo čim več na svežem zraku. V sobo mu postavite sušilnik za perilo z vlažnimi brisačami, da navlažite zrak. Pazite, da temperatura v sobi, kjer spi otrok, ne presega 15 ˚C.

 

Vir:

Naslov izvirnika: Der grose Ratgeber Kinderkrankheiten
Veliki priročnik otroške bolezni; Helmut Keudel dr. med
IN OBCS MEDICUS, d.o.o Ptuj

 

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Downov sindrom se prične v izvornih celicah

13 junija, 2012 0