Saturday, June 22, 2024
13 junija, 2012

Prehladimo se zaradi okužbe z virusi, ne zato, ker nas zebe

By 0 633 Views

"Ljudje verjamejo, da se prehladijo, če imajo na primer mokre noge ali glavo. To nima nobene zveze s prehladnimi obolenji. Zbolimo zato, ker se okužimo z virusi, ki to bolezen povzročajo," pojasnjuje doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc z Infekcijske klinike UKC Ljubljana. Prehladne znake povzročajo tudi drugi virusi, ki krožijo v tem času, kot so virus gripe in drugi respiratorni virusi.


Znaki prehlada

Za prehladom lahko zbolijo povsem zdravi ljudje, vendar imamo več možnosti, da bomo zboleli, če smo utrujeni, če imamo kake bolezni nosne sluznice, bolj dovzetne za prehlad so tudi ženske v določeni fazi menstrualnega ciklusa in seveda bolniki, ki imajo okvarjen imunski sistem.

Simptomi prehlada se pokažejo najpozneje v treh dneh po okužbi. To si po navadi prinesemo kar sami, ko se z rokami, s katerimi smo se prej dotikali kljuk, telefonov in drugih predmetov, na katerih se zadržujejo virusi, ki so jih tja nanesli drugi ljudje, dotikamo nosu in oči. "Drži, da se okužimo od ljudi, ki okoli nas kihajo, vendar je še bolj nevaren prenos z rokami," pravi infektologinja. Na prehlad nas opozorijo praskanje po nosu, občutek napetosti, srbeti začnejo oči, nos se zamaši, bolečine v grlu, vročina, suh dražeč kašelj in obilen izcedek iz nosu. Če v poteku bolezni pride še do bakterijske okužbe, se ta izcedek spremeni v gnojenega.

Znano je, da če prehlad zdravimo, traja en teden, če ne, pa sedem dni. Okužba traja od štiri do deset dni, če pride do zapletov, pa dlje. Zdravniki opozarjajo predvsem na zaplete, kot so vnetja obnosnih votlin, srednjega ušesa, pri starejših bolnikih ali bolnikih z okvarjenim imunskim sistemom pa se prehlad lahko razvije tudi v pljučnico.

Zdravljenje prehladnih obolenj

Zdravila za prehlad ni, z njimi lahko zgolj blažimo moteče znake prehlada. Pripravkov za tovrstno samozdravljenje je veliko, delijo pa se na eno- ali večkomponentne, glede na to, na koliko znakov prehlada delujejo. Farmacevti v lekarni prehlajenemu svetujejo zdravilo za samozdravljenje glede na to, v kateri fazi poteka bolezni je. Svetujejo tudi počitek ter uživanje dovolj tekočine in lahko hrano.

"Samozdravljenje prehladnih obolenj ni primerno za otroke do 2. leta starosti, nosečnice, doječe matere, starejše bolnike, predvsem tiste, ki imajo več bolezni," opozarja farmacevtka Sonja Rupret iz Celjskih lekarn. Kombiniranih zdravil ne smejo uživati otroci do 12. leta starosti. Če je iz prehlada nastalo kakšno hujše vnetje, pa človeku svetujejo obisk pri zdravniku.

Pomembno je tudi, da farmacevt izve, ali ta človek že uživa kaj proti prehladu ali če uživa druga zdravila, saj odsvetujejo jemanje več pripravkov hkrati oziroma jemanje pripravkov skupaj z nekaterimi drugimi zdravili. Nekatera večkomponentna zdravila namreč vsebujejo enake učinkovine kot enokomponentna in če jih kombinira, lahko bolnik zaužije prevelik odmerek te učinkovine in si povzroči škodo na jetrih ali ledvicah. Pogosto ta zdravila vsebujejo na primer paracetamol, ki pa součinkuje kar z nekaj zdravili, ki jih bolnik morebiti še jemlje: na primer za povišan krvni tlak, epilepsijo, proti psihozi in strjevanju krvi. Če vzamejo še tako zdravilo proti prehladu, si lahko naredijo kar veliko škodo. "Ta zdravila se sicer dobijo brez recepta, to pa še ne pomeni, da nimajo stranskih učinkov in da za nekatere skupine bolnikov niso nevarna," opozarja zdravnica. Tovrstnega kombiniranja zdravil je kar veliko, na osnovi prakse ugotavlja Sonja Rupret. Prav tako ni dobro pretiravanje s pripravki za zmanjševanje otekline nosne sluznice, saj se lahko simptomi še poslabšajo.

V teh prazničnih dneh je na mestu še opozorilo, da z alkoholom znakov prehlada ni mogoče zdraviti, nevarno pa je tudi kombiniranje alkohola z zdravili.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Učenje s pomočjo igre in posnemanja

13 junija, 2012 0