Saturday, February 24, 2024

Pustite nerealne in obdelane fotografije različnih zvezdnic, ki se že ob prihodu iz porodnišnice hvalijo s popolno telesno postavo. To enostavno ni mogoče. Ob porodu boste izgubile nekje do šest kilogramov telesne teže, vendar bo vaše telo še vedno videti kot da ste v najmanj sedmem mesecu nosečnosti. Najbrž niste pričakovale takojšnje izgube telesne teže in vrnitev v staro formo, verjetno pa takoj po porodu prav tako niste pričakovale tako velikega in povešenega trebuha.


In kakšna naj bosta dieta in telesna vadba po porodu? Pričnite z novo mantro: zmerno in počasi.

Dieta po porodu

Takoj po porodu boste potrebovali nekaj počitka in prehrano, ki vas bo ponovno napolnila z energijo, ter posledično poskrbela za vaše mleko. Namesto ciljne shujševalne diete se morate osredotočiti na uravnoteženo dieto bogato s hranljivimi snovmi za vas in vašega otroka. Izberite hrano z manj kalorijam, vendar bogato z vitamini in minerali: polnozrnata žita, sadje in zelenjava. Poskrbite, da bo vaše tel o dobro oskrbljeno s kalcijem (v primeru dojenja vsaj pet obrokov na dan) in beljakovinami (borovo meso, ribe, kuhane stročnice in jajca).  Priporočamo dojenje, saj je veliko otročnic potrdilo, da je dojenje pospešilo izgorevanje maščob in pripomoglo k hitrejšem hujšanju (laktogeneza porabi približno 500 kalorij na dan).

Tudi v primeru, da se ne odločite za dojenje, z rigoroznimi dietami še malo počakajte. Iz prehrane izločite trans maščobne kisline, sladkor in škrob. Uživajte uravnoteženo beljakovinsko, vitaminsko in mineralno bogato prehrano. Že povsem normalna prehrana brez omenjenih maščob, sladkorja in škroba, bo po porodu poskrbela za izgubo telesne teže. Postavite si realne, dosegljive cilje – hujšanje po nosečnosti naj traja dlje časa (tudi pridobivanje telesne teže je trajalo devet mesecev).

Telesna vadba

Prvi predpogoj je seveda zdrava in uravnotežena prehrana. Na telesno aktivnost po porodu pa vplivajo številni dejavniki, utrujenost, zaspanost, pomanjkanje časa… je le nekaj izmed njih.  Tudi porod s pomočjo carskega reza predstavlja določeno oviro. Prvih vsaj šest tednov po porodu se s svojo telesno težo ne obremenjujte preveč . Ignorirajte naslovnice zvezdniških otročnic, ki so dodobra računalniško obdelane. Pričnite počasi s sprehodi v naravi, ter s počepi in podobnimi vajami v stanovanju. Po šestih tednih, ko se nekako zacelijo porodne rane, maternica pa približno vrne v prvotno stanje, pa lahko pričnete s posebnimi vajami za krepitev abdominalnih mišic.

Dieta in telesna vadba za zdravo življenja

Diete in telesne vadbe po porodu niso zahtevne, potrebujejo zgolj malenkostne spremembe življenjskega sloga. Ostanite aktivni, ne stradajte, jejte hranljiva živila. Kaj kmalu boste opazili, da se ‘izolacijski material’ pridobljen v nosečnosti počasi topi. Zdrava in uravnotežena prehrana, ter nekaj telesne aktivnosti vas bodo ponovno napolnili z energijo, ki jo boste potrebovali pri negi in vzgoji svojega otroka. 

Kategorija:   Novice, Po porodu
Naslednji prispevek

Ko se partner ohladi

27 februarja, 2014 0