Friday, February 23, 2024

Potrebe po beljakovinah in kalciju so prav tako večje kot med nosečnostjo, zato mora doječa mati uživati več mleka in mlečnih izdelkov.


Potrebe po maščobah se med dojenjem ne povečajo.

Vsebnost mineralov je v materinem mleku dokaj stabilna. Vendar če doječa mati zaužije premalo mineralov, se zmanjša izločanje mineralov s sečem ali pa telo črpa zaloge iz telesa, kar za mater dolgoročno ni dobro.

Potrebe po vitaminih se povečajo, vendar mleko mater, ki se prehranjujejo redno in z mešano hrano, običajno vsebuje dovolj vitaminov, da pokrije dojenčkove potrebe po njih. Matere, ki se prehranjujejo strogo vegetarijansko, v svoje telo ne vnašajo dovolj vitamina B12, ki ga dojenček nujno potrebuje za svoj razvoj. Pomanjkanje lahko povzroči okvare osrednjega živčevja. Vsem materam vegetarijankam zato svetujemo, naj se z zdravnikom pogovorijo o jemanju ustreznih vitaminskih dodatkov.

Potrebe po tekočini se povečajo na 2,5 do 3 litre na dan. On intenzivnem potenju ali vročini so potrebe po tekočini še večje. Najprimernejši napitki so pitna voda ali negazirana mineralna voda, nesladkan zeliščni ali sadni čaj. Naravni sadni sokovi vsebujejo poleg pomembnih vitaminov in mineralov tudi okrog 10% sladkorjev, zato jih je treba redčiti z vodo vsaj v razmerju 1:1. za žejo niso primerni zgoščeni sadni sokovi, sadni nektarji, gazirane pijače in industrijsko pripravljene limonade. Ti napitki vsebujejo preveč dodanega sladkorja in premalo pomembnih hranil. Mleko vsebuje relativno veliko energije in hranil, zato ga uvrščamo med dragocena živila in ne med napitke za žejo. S povečano količino zaužite tekočine doječa mati ne more vzpodbuditi večje sinteze mleka, razen če spije čez da 2 do 3 skodelice zeliščnega čaja BebiVal čaj za dojenje in če pogosteje doji.

BebiVal čaj za dojenje, ki ga izdeluje Galenski laboratorij Maribor, vsebuje plodove navadne kumine, plodove navadnega komarčka, liste poprove mete, liste navadne melise, islandski lišaj in zeli navadnega sporiša. Zeli sporiša vsebujejo učinkovine, ki spodbujajo izločanje mleka. Eterično olje listov melise in poprove mete delujejo blago pomirjevalno, skupaj u učinkovinami plodov kumine in komarčka pa čaj preko materinega mleka blaži krče in napenjanje pri dojenčkih.

Vir: Mariborske lekarne

Kategorija:   Dojenje, Novice
Naslednji prispevek

Spolno prenosljive bolezni

13 junija, 2012 0