Tuesday, July 16, 2024

Strokovnjaki pravijo, da pogosti glavoboli prizadenejo ljudi, ki jim manjka encim za razgradnjo določenih aminokislin. Nekatera živila so bogata z aminokislinami. Ljudem, ki za nevtarlizacijo aminokislin nimajo potrebnega encima, grozi glavobol, ali celo kraljica glavobolov – migrena.  


V eno od »glavobolnih«  skupin hrane spadajo agrumi. Siri so v tem pogledu še nevarnejši, saj vsebujejo tiramin, snov, ki se izloča ob zorenju. Tveganje obstaja tudi pri okisani hrani, konkretno kisle kumarice, olive, grah,…

Ne priporočamo vam pitje piva, črnega vina, šampanjca in viskija, ki spadajo med najresnejše povzročitelje glavobolov. Popis dopolnimo z naslednjimi živili: čips, krekerji, pizza, arašidi, arašidev namaz, maline, slive in kivi.  

Pomanjkanje mono amino oksidaza (MAO) povzroča glavobol, vendar ščiti pred depresijo

Poleg glavobola, lahko tiramin v velikih količinah povzroča dvig krvnega tlaka. Ko boste naslednjič  uživali pomaranče, sir in ostale izdelke iz našega seznama, bodite pozorni na pojav glavobola. Če se pojavi večkrat je mogoče, da tudi vam manjka encim za prebavo aminokislin.  

Glavoboli, ki izzovejo omenjena živila, so sorazmerno nepredvidljiva, saj se ne pojavijo vedno. Zgodi se lahko, da vas glavobol zaobide, drugič pa vas prizadene ob nedavnem stresu, ali močni svetlobi.  

Encim, ki razgrajuje aminokisline se imenuje MAO (mono amino oksidaza). Čeprav povečuje tveganje glavobolov, ima pomanjkanje tega encima dobro lastnost: ljudje s pomanjkanjem MAO-a so v veliki meri zaščiteni pred depresijo. Nekateri amini igrajo protidepresivno vlogo, če pa jih organizem ne razgradi, so ti amini aktivni dalj časa in dlje časa vzdržujejo dobro razpoloženje.  

Še več! Obstaja cela vrsta antidepresivov, ki delujejo tako, da preprečujejo MAO. Kdor uživa zdravila, imenovane MAO inhibitorji, se mora držati predpisane diete, v nasprotnem primeru lahko doživi hipertenzivno krizo.  
 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Vpis otrok v vrtec in plačilni razredi

13 junija, 2012 0