Monday, May 20, 2024

Histerosalpingografija

Histerosalpingografija (HSG) je radiološka mono-kontrastna metoda preiskave morfologije cervikalnega kanala, maternične votline, videza in prehodnosti jajcevodov. Za razliko od persufaciije je moč s histerosalpingografijo potrditi obstoj organskih sprememb v notranjosti spolnih organov, njihovo lokalizacijo in stopnjo.


Indikacije za HSG so:

·         Sum anomalij in anatomskih variacij notranjih spolnih organov

·         Preiskava stanja maternične votline (oblika, velikost, spremembe v kontrastnem odsevu)

·         Preiskava stanja jajcevodov (sprememba morfologije: zožanje ali hidrosalpinks, prehodnost: obstrukcija kontrasta v določenih segmentih, peritubarne adhezije)

Anomalije na maternični steni kažejo na polipe endometrija, tumor, miom ali adhezije (npr. Ashermanov sindrom).

Histerosalpingografija se ne izvaja:

·         Med nosečnostjo ali sumom nosečnosti

·         Ob infekciji ali neozdravljeni infekciji reproduktivnih organov

·         Alergiji na jod

·         Krvavitvi iz maternice

Histerosalpingokontrastsonografija

Histerosalpingokontrastsonografija (HSCS) predstavlja preiskavo prehodnosti jajcevodov pod nadzorom ultrazvoka. Po aplikaciji katetra v maternično votlino, se v vagino vstavi ultrazvočna soda , nato se skozi kateter vbrizga kontrastno sredstvo. Prehod kontrasta skozi jajcevode in njegov izhod skozi abdominalna ostiuma se zelo enostavno in zanesljivo spremlja na monitorju ultrazvoka.

Omenjena metoda ni alternativa histerosalpingografiji, ampak je komplementarna. S tehniko HSCS se lahko vizualizira anatomske inačice in patološke spremembe v cervikalnem kanalu in maternični votlini.

Laparoskopija

Z laparoskopijo je moč potrditi vzrok primarne in sekundarne amenoreje, potrditi obstoj anatomski inačic ali anomalij v notranjosti reproduktivnih organov, diagnosticirati ektopično nosečnost, miome in ciste.

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Voda? Naj bo zanimiva!

4 junija, 2014 0