Monday, April 22, 2024

»Vsako leto se izvede približno 80 milijonov preiskav s kontrastnim sredstvom. Do sedaj je veljalo, da lahko kontrast poškoduje ledvice, ter posledično povečuje verjetnost poškodbe ščitnice,« je dejal Steven Brunelli iz bostonske bolnišnice Brigham and Women’s, ki je delal raziskavo.


Čeprav rezultati objavljeni v reviji Archives of the Internal Medicine niso stoodstotno prepričani da je kontrast z jodom povzročitelj poškodb ščitnice, vendar so strokovnjaki enotni, da je to verjetno, saj je znano da visoki odmerki joda lahko ovirajo delovanje ščitnice.

V raziskavi je sodelovalo 400 pacientk, ki so jih zdravili v bolnišnicah Brigham and Women’s in Massachusetts General.

Rezultate so primerjali s skupino 1.400 zdravih žensk, ki niso imele težav z delovanjem ščitnice. Ženske iz prve skupine so bile trikrat pogosteje izpostavljene preiskavam pri katerih uporabljajo jod.

Krvne preiskave pacientk so pokazale, da se pri vsaki 33-ti pacientki izpostavljeni preiskavi z jodom pojavi dodatni primer hipertiroze, pri vsaki 36-ti pacientki pa dodatni primer hipotiroze.

Raziskava je pokazala, da se hipotiroza pozdravi sama, za hipertirozo pa je potrebno zdravljenje.

Strokovnjaki vseeno opozarjajo, da so posledice bolezni ščitnice, ki se pojavijo kot posledica preiskav redke in ozdravljive.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Ameriški strokovnjaki predlagajo davek na sladkor

13 junija, 2012 0