Monday, April 22, 2024

Fenomen se zgodi zaradi konflikta informacij med dvema t.i. možganskima mapama, mapo za telo in mapo za zunanji prostor, v reviji Pain objavljajo znanstveniki iz londonske UCL.


»V vsakodnevnem življenju levo roko uporabljamo v glavnem za prijemanje predmetov na naši levi strani, desno pa za predmete na desni strani,« pravi sporočilo Giandomenica Iannettija iz oddelka za fiziologijo, farmakologijo in nevrologijo na UCL.

Po njegovih besedah se, možganski nevrotransmiterji odgovorni za desno stran telesa in nevrotransmiterji za zunanji svet, navadno aktivirajo skupaj, kar privede do učinkovite obdelave bolečine.

»Ko prekrižate roke, pa se ti nevrotransmiterji ne aktivirajo naenkrat, kar privede do nižje možganske obdelave čutnih dražljajev, tudi bolečine, ki jo možgani občutijo kot manjšo.«

Znanstveniki so v raziskavi uporabili laser in na rokah osem sodelujočih generirali 4 milisekundni vbod (t.i. čista bolečina, brez dotika).

Nato so sodelujoči prekrižali roke, znanstveniki pa so postopek ponovili.

Intenzivnost bolečine so merili z EEDG in elektro-reakcijami možganov. Ob prekrižanih rokah je bila percepcija bolečine nižja.

»Mogoče pa bi morali ob glavobolu samo prekrižati roke,« pravi Iannetti.

Raziskovalci upajo, da bo njihovo delo omogočilo razvoj novih zdravil in terapij proti bolečinam, ki bodo temeljili na delovanju možganskih map.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

S kulturo do zdravja

13 junija, 2012 0