Monday, March 4, 2024

Podatki za terminsko rojene otroke so manj jasni. Poročilo so objavili v reviji Obstetrics and Gynecology.


»Odbor za porodništvo pravi, da je pri otrocih rojenih pred PDP podvezovanje popkovine potrebno preložiti za 30 – 60 sekund kot veleva sedanja praksa in praksa pri terminsko rojenih otrocih,« pravi dr. Tonse Raju iz Nacionalnega inštituta za zdravje iz Bethesdeja v Marylandu.

Že nekaj predhodnih raziskav je analiziralo usmeritve, da bi morali podvezovanje popkovine pri vsej novorojenčkih preložiti za najmanj 30- 60 sekund. Na ta način se poveča volumen krvi v dojenčkovem organizmu, zmanjša se potreba po transfuziji, pri otrocih rojenih pred PDP se redkeje pojavijo možganske krvavitve, ter incidenca anemije kot posledice pomanjkanja železa pri terminsko rojenih otrocih.

Kljub rezultatu poročila, pa bodo potrebne še dodatne raziskave in razprave.

Pri večini porodon se popkovina prereže približno 15 do 20 sekund po porodu. Dojenčka je potrebno držati v višini ali pod višino posteljice.

V namen raziskave so pregledali tudi Cochranea (baza podatkov, ki vsebuje kakovostne dokaze za informirano odločanje v medicini) iz leta 2008, v katerem je omenjeno, da ima kasnejši prerez popkovine, za terminsko rojenega otroka, dobre in slabe lastnosti.

Odbor je zaključil, da kasnejše rezanje popkovine nima vpliva na zdravstveno stanje terminsko rojenih otrok, za otroke rojene pred PDP pa so prednosti predvsem v manjši verjetnosti možganskih krvavitev in manjša potreba za transfuzijo krvi prekmalu rojenih novorojenčkov.

»Dokazi podpirajo kasnejše rezanje popkovine pri otrocih rojenih pred PDP. Najpomembnejša klinična dobrobit je, da za skoraj 50% znižuje verjetnost intraventrikularnih krvavitev,« zaključuje Odbor.

Čeprav dokazov, ki podpirajo t.i. milking popkovine v prematurusu (molža – z gibanjem prstov se kri iz popkovine pred podvezovanjem iztisne v otroka) Odbor meni, da je pred dokončnim priporočilom uporabe milkinga, potrebno izvesti dodatne raziskave. 

Namen Odbora ni določanje, niti dirigiranje določenega postopka, temveč zagotoviti kakovostne informacije, ki jih bodo lahko zdravniki uporabili v praksi, poudarja dr. Raju.

Kategorija:   Novice, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Test za rak endometrija in jajčnikov

11 januarja, 2013 0