Wednesday, July 17, 2024

Celulit je želatini podobna snov, sestavljena iz maščobe, vode in odpadnih snovi, ujeta tik pod kožo.


Kako nastane?

Nastane zaradi zastoja tekočin v tkivih in je torej posledica slabe prekrvavitve. Zaradi manjšega obtoka oslabljene kapilare prepuščajo tekočino v prostor med maščobnimi celicami. Na predelih, nagnjenih k celulitu, je tako upočasnjen proces odpravljanja odpadnih snovi, zato se vezno maščobno tkivo, nasičeno z vodo in škodljivimi snovmi, debeli in postaja trdo. Neposredno pod kožo nastajajo negibni žepki, ki učinkujejo kot goba, saj lahko vpijejo velike količine vode, se napihujejo in izbočijo, kar povzroča vidno nagubanost in mlahavost tkiva.
V prvi fazi nastajanja celulit ni opazen, ko pa začne tekočina zastajati, je pod prsti občutiti drobne vozličke. Tekočina je sčasoma vse gostejša, koža pa se čedalje bolj guba in dobi videz pomarančne kože. Ko je tekočina že tako gosta in vozlički trdi, nastanejo tudi luknjice in zatrdline.

Življenski slog!

Celulit največkrat nastane kot posledica hormonskega neravnovesja in življenjskega sloga, ki ga zaznamujejo nezdrava prehrana in premalo gibanja. Pomemben dejavnik pri nastajanju celulita je kajenje, a tudi preveč sedenja s prekrižanimi nogami in pretesna oblačila. V nekaterih primerih gre tudi za gensko nagnjenost h kopičenju maščobnih celic. Prevelika telesna teža, otežena in neredna prebava, preveč sedenja in premalo telesne dejavnosti imajo za posledico slab krvni obtok. Ker je oskrba s krvjo na nekaterih mestih prekinjena, tkivo ne dobiva dovolj kisika in hranilnih snovi, koža pa izgublja naravno prožnost in postaja luknjičasta.
K nastanku celulita prispevajo tudi kronično zaprtje, zmanjšana funkcija jeter, napetost, utrujenost, dehidracija in onesnažen zrak.

Trdovratna nadloga

Ker gre za trdovratno nadlogo, celulit zelo težko popolnoma odpravimo, omiliti pa ga je mogoče na različne načine, le čas si je treba vzeti in vztrajati. Najučinkoviteje se ga lotimo s kombinacijo metod, ki spodbujajo prekrvitev in izločanje tekočine z odpadnimi snovmi iz telesa ter razbijajo trde maščobne nanose. Enako pomembno je koži povrniti izgubljeno napetost in gladkost. Najnaravnejši način odpravljanja celulita je ročna masaža, a tudi vse druge metode, ki pospešujejo krvni obtok, denimo ledeni obkladki, ki jih polagamo na prizadete dele telesa. Ledena masaža spodbuja kroženje krvi, pore se zožujejo, vezno tkivo pa postane čvrstejše in bolj napeto.

Kako si pomagamo?

V tem neenakem boju si lahko pomagate tudi s pripravki iz koruznih laskov, bršljana, žajblja, materine dušice, a tudi s čajem iz češnjevih pecljev.
Na voljo je cela vrsta proticelulitnih krem, ki so najučinkovitejše prav v kombinaciji z masažo. Preizkusite lahko tudi katero od metod za spodbujanje izločanja odpadnih snovi iz telesa, kot so elektrostimulacija, limfna drenaža, ledene in blatne kopeli ter presoterapijo. Če imate raje bližnjice, se lahko odločite za operativno odstranjevanje maščobnih blazinic, tako imenovano liposukcijo. Še eden od hitrih načinov odpravljanja celulita je endermologija, ki pa ni kirurška metoda, saj jo navadno izvajajo fizioterapevti. Gre za postopno raztegovanje vezivnih niti med maščobnimi celicami v podkožju, vendar je ta metoda primerna predvsem za blage, začetne oblike celulita.

Čudežev ni!

Na voljo so tudi tablete proti celulitu, ki jih v Sloveniji še ne prodajajo, na Hrvaškem pa jih poznajo že skoraj dve leti. V teh tabletah so najpogosteje izvlečki breze, sleza in ginko bilobe, ker vsebujejo snovi, ki pospešujejo izmenjavo snovi, spodbujajo prekrvitev in limfni sistem, medtem ko vitamin C spodbuja nastajanje kolagena, kar koži vrača napetost. Toda ne pozabite, da čudežev ne morejo doseči niti rastlinski preparati, pa naj so njihove sestavine še tako koristne. Nekatere recepture vsebujejo tudi borovničev in ananasov sok; drugi je priporočljiv za osebe, ki imajo težave z zadrževanjem tekočine.

Obloge

V zadnjem času so zelo priljubljene naprave za pomoč pri odpravljanju celulita, na primer body former in cellutron, ter povijanje telesa s posebnimi elastičnimi trakovi, prepojenimi z minerali in rastlinskimi izvlečki. Z oblogami potiskajo maščobno tkivo in strupe nazaj v limfni sistem, tako da se ti potem izločijo iz telesa po naravni poti. Koliko se te metode učinkovite, je težko oceniti in dokazati, mnenje o uspešnosti se razlikujejo in ocena je seveda individualna.

Zgodba zase

Pomembno je vedeti, da samo z dejavnim hujšanjem celulita ne bomo odpravili, ampak le zmanjšali obseg maščobnih tkiv. Velja poskusiti več načinov, preden odkrijete tistega, ki bo najbolje učinkoval v vašem primeru, kajti vsak celulit je zgodba zase, poučeni pa pravijo, da dajejo najboljše rezultate prav kombinacije več tehnik.

Ananas

Če se tudi vi bojujete proti temu največjemu sovražniku ženske kože, morate v svojo prehrano vsekakor uvrstiti ananas, saj ta sočni tropski sadež vsebuje veliko encimov, ki spodbujajo prekrvavitev ter pospešujejo izločanje vode in odpadnih snovi iz telesa. Vsekakor pa je prvo pravilo, da gre pri odpravljanju celulita za nenehen boj, ki mora trajati več let in ne samo nekaj mesecev, preden smuknemo v izdajalski bikini.

Nemški profesor dr. Claus Peter Siegers je prepričan, da je mogoče celulit premagati samo od znotraj, z vsakodnevnim uživanjem živil, ki vsebujejo nekatera hranila:
– Žveplo: najdemo ga v živilih, bogatih z živalskimi beljakovinami, kot so meso, ribe, mleko, sir in jajca.
– Kalij: najdemo v mleku, sadju, žitaricah, paradižniku, bananah …
– Vitamin C: najdemo v agrumih, paradižniku, feferonih, peteršilju, čebuli, hrenu, kalčkih ter svežem in suhem sadju.

Ali imajo tudi moški celulit?

Žal je celulit prekletstvo žensk. Moški ga večinoma nimajo, saj so v njihovem veznem tkivu oporne kolagenske niti med seboj trdno prepletene in manj raztegljive kot pri ženskah. Zato se maščoba pri moških enakomerneje porazdeli in jim ne povzroča celulita.

Celulit ali celulitis?

Celulae pomeni celica, -itis pa je končnica, ki pomeni vnetje. Celulitis torej pomeni vnetje celice (zaradi bakterijske okužbe), ne pa neprivlačne pomarančne kože ali celulita, ki pesti več kot tri četrtine žensk.

Dan proti celulitu

Začnite ga s sveže stisnjeno limonado. Prhanje končajte s hladno vodo, ki požene kri po telesu. Z brisačo se grobo zdrgnite po prizadetih predelih. V kožo vtrite kremo proti celulitu. V službo se sprehodite in pri tem ne pozabite na pravilno držo. Če veliko sedite, se večkrat sprehodite in se izogibajte sedenju s prekrižanimi nogami. Pijte veliko vode, ki bo odplaknila odpadne snovi iz telesa. Uživajte veliko svežega sadja in zelenjave ter si privoščite pravo masažo ali obisk savne.

Vir: www.viva.si

Kategorija:   Novice, Telo in koža