Friday, July 19, 2024

Neplodnost je glavni svetovni zdravstveni problem. Z njo se srečuje že vsak šesti par. Čeprav imamo danes, po mnogih raziskavah, možnost umetne oploditve, še zmeraj nismo prišli do vzroka težav.


Profesor centra za reproduktivno zdravje na Univerzi v Edinburghu, Richard Sharpe pravi, da so postopki umetne oploditve namenjeni predvsem ženskam in so zelo invazivni. Tako ženske pravzaprav nosijo breme moške neplodnosti. Pri postopkih kot sta IVF in ICSI vbrizgajo posamezno spermo v žensko jajčece in na ta način nekako zaobidejo problem moške neplodnosti.

Znanstveniki ocenjujejo, da je v preteklih 40 letih, upadlo število spermijev pri moških kar za polovico in še zmeraj pada. Tukaj najdemo tudi razlog, zakaj je v več kot polovici primerov neplodnosti kriv moški.

Problem predstavlja predvsem pomanjkanje raziskav moške neplodnosti. Tehnologija s katero diagnosticirajo moško neplodnost je zastarela in je obstala v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Splošno znano je, da je število spermijev odvisno od ravni hormona testosterona, prav moška neplodnost pa je povezana z zmanjšanjem števila spermijev.

Zaradi zaskrbljujočih rezultatov študij, znanstveniki pozivajo raziskovalce, da je potrebno čim prej ugotoviti razlog za ta ostri in nenehni upad števila semenčic pri moških.

Vzroke za pomanjkanje tovrstnih raziskav pripisujejo nezainteresiranosti raziskovanja dejavnikov tveganja, ki so jih moškim pripisovali v preteklosti. Žal še zmeraj prevladuje mnenje, da je problem moške neplodnosti možno reševati z metodami kot je IVF, vendar le te ne rešujejo težav vendar zdravijo le simptome.

Povzeto po Žurnal24.si

Naslednji prispevek

Neplodnost – tabu tema

31 oktobra, 2018 0