Tuesday, February 27, 2024
13 junija, 2012

Premalo mleka, sonca in telovadbe povzroča krhke kosti

By 0 792 Views

„To je potencialna časovna bomba,“ opozarja dr. Laura Tosi, vodja oddelka za zdravljenje kostnih bolezni na nacionalnem centru za otroško medicino v Washingtonu. Sedaj, ko so znanstveniki ugotovili, kakšna je normalna struktura kosti pri otrocih različnih starosti, skušajo ta problem zmanjšati z raziskavami, ki bodo pokazale, kako dejansko je trio mleko, sonce in rekreacija pomemben.


Dr. Heidi Kalkwarf iz otroške bolnišnice v Cincinnatiju je izvedla raziskavo, v kateri je pregledala kosti 1500 otrok, starih od šest do 17 let. Objavila jo je prejšnje poletje v „vodniku“ pediatrom, kako zdraviti otroke s potencialno bolj lomljivimi kostmi. Naslednji korak pri preventivnem reševanju tega problema je omogočila ameriška vlada, ki je financirala spremljanje rasti teh otrok še nadaljnjih sedem let.

Raziskave so tudi ugotovile, da imajo nekateri otroci več možnosti, da si kaj polomijo zaradi strukture kosti in ne zaradi dejavnosti, s katero se ukvarjajo, s čimer so spodbili nekatera mnenja, da imajo otroci, ki se ukvarjajo z bolj ekstremnimi športi, več možnosti, da se poškodujejo. Raziskave so zanikale tudi mnenja, da imajo otroci s prekomerno težo manj možnosti, da si kaj polomijo, saj naj bi bile kosti zaradi prenašanja večje teže bolj utrjene. To ugotovitev nekateri pripisujejo dejstvu, da imajo ljudje s prekomerno težo manj ravnotežja in hitreje padejo.

Vir: Dnevnik 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Odkrili trupla treh dojenčkov

13 junija, 2012 0