Saturday, February 24, 2024

Skakanje po snegu in plundri je za otroke vrhunec zimskih radosti, za starše pa ena sama velika skrb. Premočeni deli telesa, možne otekline in ozebline ter morebitna vročina, ki bi temu lahko sledila.
Obvezna oprema zimskih sprehodov so vodoodporna obutev in nepremočljiva oblačila. A otrokom je za to vseeno, v snegu se bodo zabavali tudi, če boste vi ”pozabili” na predhodnje priprave. Da mu boste lahko dopovedali, da se po snegu ne sme kotaliti in da mora odnehati, ko je premočen, kar pozabite. Ko ga tako gledate, veselega in premraženega, že vidite, kako bo naslednji dan obležal v postelji s povišano telesno temperaturo in kašljem. Zaradi mokrih oblačil vas je strah, da bo staknil celo pljučnico.
Ali pa ste v skupini staršev, ki ne paničarijo in pustijo otroka, da uživa in skače, ter se zaradi mokrih nogavic ne boste obremenjevali.
Ne glede na to, med kakšne starše se uvrščate, pa morate, ko pridete domov, otrokova premražena stopala nujno segreti.
Čeprav strokovne raziskave neposredno ne povezujejo mokrih nog z okužbami dihal, so že naše babice govorile, da se je treba preobleči, ko si moker. Da telo ne sme biti premraženo in, da je treba mokra oblačila nemudoma sleči ter zamenjati za suha, v nasprotnem primeru lahko zbolimo. Ob premraženosti pade odpornost telesa, otroci pa so temu še posebej izpostavljeni.


Kako torej najbolje segreti otrokova mrzla in mokra stopala?
Otroška stopala hitro oddajajo in izgubljajo toploto, saj so polna žilic. Tako bo po zimskem sprehodu zagotovo imel ledena stopala. Pomagajte mu sezuti čevlje in premočene nogavice, stopala in spodnji del nog pa mu obrišite z brisačo. To storite tudi med prsti tako, da noga več ne bo vlažna. Obujte mu termo nogavice, po možnosti volnene, saj bombažne nudijo manj toplote. Če mu obujete debele nogavice in mu nato nadenete copate, pazite, da ga ti ne bodo tiščali.
Ko se pogrejejo noge, mu pripravite še skodelico toplega čaja ali kakava. Čeprav se vam zdi primerno, da se otrok spočije, se bo v resnici hitreje segrel, če se njegovo telo ne umiri. Naj skače tudi po prihodu domov, ali pa skupaj z njim malo potelovadite in zaplešite.

A. L.

Kategorija:   otrok, Razvoj otroka, Zdravje
Naslednji prispevek

Zakaj je dobro, da je otrokom tudi kdaj dolgčas?

6 marca, 2019 0