Saturday, September 30, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Dojenčkova koža na ritki je zelo občutljiva, zato je velikokrat izpostavljena nastanku izpuščajev, ki jih lahko povzročijo tudi plenice. Prav zaradi tega je ameriški zbornica družinskih zdravnikov sestavila seznam nasvetov, ki bodo materam pomagale pri preprečevanju nastanka izpuščajev, piše CBC.


Med najpogostejše povzročitelje nastanka kožnih izpuščajev uvrščamo preredko previjanje otroške ritke. Umazana plenička in slaba higiena ritke sta najpogostejši povzročiteljici kožnih izpuščajev na dojenčkovi ritki. Pleničko zamenjajte takoj, ko jo otrok onečedi.

Pri previjanju s toplo vodo in blago raztopino mila temeljito umijte dojenčkovo ritko. Pomembno je, da preden otroka zavijete v svežo pleničko ritko osušite. Ker lahko nežna koža na ritki iritira, je ne brišite. Nanjo položite brisačo in z rokama nežno »potapkajte« po brisači.

Zdravniki odsvetujejo uporabo aromatičnih osvežilnih čistilnih robčkov in plenic. Izogibajte se izdelkom za nego dojenčka, ki vsebujejo alkohol. Dojenčkovo ritko zaščitite s kremicami, ki preprečujejo vlaženje kože.

Komentarji
Kategorija:   Dojenček in nega, Novice