Friday, June 14, 2024

Nosite naravno tkanino

Glivice za svoj razvoj in repliciranje potrebujejo vlažno okolje. V kolikor se odločite za sintetično spodnje perilo ali hlače, se bo vaše telo zaradi umetnih materialov znojilo, ter tako postalo vlažno in toplo. Zelo ugoden scenarij za razvoj glivične okužbe. V kolikor želite glivično okužbo preprečiti nosite bombažna oblačila, ki organizmu omogoča dihanje in pomagajo pri odstranjevanju vlage. Izogibajte se ozkim hlačam, ki na izpostavljenem predelu povečujejo temperaturo in vsebnost vlage.


Higiena

Vsakodnevna intimna nega je najboljša metoda zdravljenja in preprečevanja glivičnih okužb. Redno menjajte posteljnino, vsak dan oblecite sveže spodnje perilo. Po opravljeni veliki potrebi je pomembno, da se očedite ‘od spredaj – nazaj’. Večino žensk glivice ‘napadejo’ med menstrualno krvavitvijo. Tampone ali higienske vložke menjajte najmanj na vsake štiri ure.

Izogibajte se spolnim odnosom

V kolikor vas je glivična okužba že prizadela, se za nekaj časa priporoča spolna vzdržnost. V nasprotnem lahko okužite partnerja. Prenos okužbe skoraj zagotovo ustvari napet odnos. Če se spolnim odnosom ne nameravate odpovedati, naj partner uporablja kondom.

Izogibajte se vonjavam

V kolikor za nego vaginalne regije uporabljate parfum ali kakšno drugo dišavo, je uporaba skoraj zagotovilo za ustvarjanje težav. Izogibajte se uporabi dišečih mil in šamponov. Celo dišeči tamponi lahko povzročijo spremembo pH vaginalne flore, ki posledično lahko izzove kolonizacijo patogenih glivic in bakterij.

Prehrana

Poznamo številna živila, ki so znana in odlična hrana za glivice. Sladkor, sladkarije, živalske maščobe in predelani mesni izdelki bodo stanje samo še poslabšali. V kolikor že imate glivično infekcijo, se tem živilom raje izognite.

Preberite še: Candida albicans

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Zaljubljeni so v prednosti

7 maja, 2014 0