Wednesday, February 28, 2024
7 februarja, 2024

Preprosti in zdravi prigrizki, ki jih otrokom lahko ponudite vsak dan

By 0 265 Views

Image by pikisuperstar on Freepik

V svetu, kjer kraljuje hitra prehrana, je izziv najti dovolj časa in idej za zdrave možnosti, ki jih bodo otroci z veseljem pojedli. Zdrava prehrana je ključnega pomena za vzdrževanje energije, koncentracije in splošnega zdravja otrok.
Pripravili smo nekaj preprostih, hitrih in zdravih prigrizkov, ki jih lahko pripravite kadarkoli.


1. Jabolčne rezine s arašidovim maslom: Jabolka narežite na rezine in jih namažite z naravnim arašidovim maslom brez dodanega sladkorja. Jabolčne rezine lahko dodatno oblikujete z modelčki za piškote, pri čemer lahko sodelujejo tudi otroci.

2. Zelenjavne palčke z humusom: Narežite korenje, kumare, papriko in zeleno na palčke. Postrezite jih s humusom kot namazom. Ta kombinacija zagotavlja dober vir vlaknin, vitaminov in mineralov ter zdravih maščob.

3. Domači sadni jogurt: Navaden jogurt zmešajte z otrokovim najljubšim svežim ali zamrznjenim sadjem. Dodate lahko tudi malo medu ali javorjevega sirupa za naravno sladkost. Ta prigrizek je bogat z beljakovinami in probiotiki, ki so koristni za prebavo. Za večjo vsebnost beljakovin in zdravih maščob uporabite grški jogurt.

4. Polnovredna žita z nizko vsebnostjo sladkorja: Izberite polnovredna žita, kot so ovseni kosmiči ali ploščice, ki vsebujejo čim manj dodanega sladkorja. Te lahko pripravite z mlekom ali rastlinskim nadomestkom mleka in dodate sveže sadje za po izbiri.

5. Sir in polnozrnati krekerji: Majhni koščki sira, postreženi s polnozrnatimi krekerji, so odličen vir kalcija in beljakovin. Za popestritev lahko postrežete različne vrste sira.

6. Zamrznjeni grozdni “sladoled”: Zamrznite grozdje za nekaj ur in ga postrezite kot osvežujoč, sladek prigrizek. Grozdje je naravno sladko in ko je zamrznjeno, postane odlična alternativa sladoledu.

7. Smutiji: Smutiji so odličen način, da v prehrano otrok vključite več sadja in zelenjave. Zmešajte banano, jagode in špinačo z malo vode ali rastlinskega mleka za hranljiv in okusen napitek. Jagode ali borovnice bodo poskrbele za roza-vijolično barvo smutija, ki bo popolnoma prekrila barvo in okus špinače, zaradi banane pa bo napitek naravno sladkega okusa.

Zdravi prigrizki podpirajo telesni in duševni razvoj otrok, poleg tega pa predstavljajo priložnost za učenje o pomenu dobrega prehranjevanja.

Z izbiro polnovrednih, minimalno predelanih živil in vključevanjem raznolikosti okusov ter tekstur lahko otroka spodbudite k razvijanju zdravih prehranjevalnih navad, ki bodo trajale vse življenje. Pomembno je, da so prigrizki uravnoteženi in da vsebujejo dovolj beljakovin, vlaknin in zdravih maščob, saj otroci tako ostanejo siti tudi med obroki.

Kategorija:   Prehrana