Saturday, May 25, 2024

V naših porodnišnicah lahko popkovino prereže partner ali druga vam bližnja oseba prisotna ob porodu. V večni primerov se popkovina prereže takoj po porodu, vendar ni nujno. Po pregledu raziskav v  Cochranovi bazi podatkov sem zasledil, da lahko zunajmaternična povezava med otrokom in popkovino daljša od ene minute, rezultira z boljšo odpornostjo in nižjimi tveganji različnih zdravstvenih zapletov. Ti dojenčki so imeli višjo začetno koncentracijo hemoglobina takoj po porodu, ki se je nadaljevala še 3 – 6 mesecev po porodu.


Kljub temu pa, s popkovino po porodu dalj časa povezane dojenčke, pogosteje prizadene zlatenica, posledično sledi terapija s fototerapijo. Kljub nekaterim prednostim, pa se mora v primeru popkovine ovite okoli vratu, le-ta prerezati takoj po porodu.

Kdo jo lahko prereže?

V kolikor ni znanih zdravstvenih zapletov povezanih z zdravjem in stanjem novorojenčka ali matere, lahko v prisotnosti porodničarja ali babice popkovino prereže vaš partner, ali druga vam bližnja oseba prisotna na produ. V vsakem primeru bo porodna ekipa  ‘vašega pomočnika’ vprašala, ali si želi prerezati popkovino. Navodila so kratka in jasna, če se partner počuti nelagodno bo popkovino prerezal nekdo izmed osebja.

Štrcelj, ki ostane po prerezu popkovine, spontano odpade približno teden do dva po porodu.

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Hipertenzija, smrčanje in izhod nosečnosti

10 septembra, 2014 0