Monday, July 22, 2024

V kolikor ste noseči se presejalni test materničnega vratu, seveda v primeru predhodnega negativnega rezultata, opravi nekje tri mesece po porodu. Ob morebitni nosečnosti o tem obvestite ginekologa, ki bo test prestavil na obdobje po porodu.


Nenormalen rezultat presejalnega testa materničnega vratu pred nosečnostjo pa lahko zahteva ponovitev testiranja tudi v sami nosečnosti. Test v prvem tromesečju nosečnosti ne vpliva na sam potek nosečnosti. V primeru negativnega rezultata vam ni potrebno skrbeti. Negativni rezultat še ne pomeni rakavega obolenja, temveč obstoj nekaj abnormalnih cervikalnih celic, ki se po porodu zdravijo dokaj enostavno. V nosečnosti je varna tudi kolposkopija, ki da natančnejši vpogled na morebitne spremembe tkiva materničnega vratu.

Zdravljenje abnormalnih celic v nosečnosti

Blage spremembe celic materničnega vratu (CIN 1) se do tretjega meseca po porodu ne zdravijo. V tem času boste podvrženi kolposkopiji. Pri številni pacientkah zdravljenje ni potrebno, saj se stanje pogosto normalizira brez posredovanja. CIN 3 (večje število abnormalnih celic) zahteva kolposkopijo tudi v šestem mesecu nosečnosti. Kljub temu se celice med nosečnostjo bistveno ne spremenijo.

Se bodo abnormalne celice po rojstvu niso vrnile v prvotno stane? S svojim ginekologom se pogovorite o nadaljnjem zdravljenju. Pomembno je, da po rojstvu opravite ginekološki pregled.

Abnormalne celice CIN 1, 2 in 3 še ne pomenijo rakavega obolenja. So predrakave spremembe, ki se jih da zelo enostavno zdraviti.

V kolikor se med nosečnostjo CIN spreminja v invazivni karcinom bo zdravnik primoran v biopsijo (konizacija) tkiva materničnega vratu. LETZ postopek ali loop diatermija se izvedeta zgolj v nujnih primerih.

Nosečnost po konizaciji

S pomočjo konizacije se opravi biopsija tkiva materničnega vratu, biopsija pa lahko privede do določenih, sicer zelo redkih težav.

V zelo redkih primerih konizacija povzroča cervikalno stenozo, stanja pri katerem se odprtina materničnega vratu zraste. Stanje onemogoča dostop spermijev v maternico, zato je naravna nosečnost nemogoča. V primeru menstrualnih krvavitev po postopku, do stenoze ni prišlo.

Raziskave so pokazale, da terapije CIN pri 1A stopnji raka na materničnem vratu, povzročajo zelo malo tveganj zapletov v prihodnjih nosečnostih. Konizaciji izpostavljene ženske imajo višje tveganje poroda pred 37. tednom nosečnosti in rojstva otroka z nižjo porodno težo (manj kot 2,5kg). Prav tako se porod pogosteje zaključi s carskim rezom.

Prezgodnje rojstvo se povezuje z oslabljenim tkivom materničnega vratu. Hitra rast in teža ploda vplivata na hitrejše popuščanje mišic materničnega vratu. Resne zaplete se s cerklažo dokaj enostavno prepreči. V tem primeru se šiv običajno odstrani v 37. tednu nosečnosti.

Nekatera praksa kaže o daljšem porodu konizaciji podvrženih porodnic. Razloge pripisujemo daljšemu času, ki ga za širjenje potrebuje maternični vrat. Razlogov pa s kliničnimi testiranji še niso potrdili.

Nosečnost po ostalih postopkih zdravljenja

Druge oblike zdravljenja abnormalnih celic materničnega vratu kot so laserska terapija, diatermija, hladna koagulacija ali krioterapija, v prihodnosti zagotovo vplivajo na zmožnost in sposobnost zanositve, na sam potek nosečnosti pa ne vplivajo.

Laserska terapija povzroča pomanjkanje sluzi na materničnem vratu, posledično spermiji težje prodrejo (splavajo) v maternico. Kljub temu, teorije ni podprla nobena od objavljenih kliničnih raziskav.

Na zmožnost spočetja pa prav zagotovo vplivajo morebitne infekcije med samim ali po končanem postopku zdravljenja. Okužba se lahko razširi in blokira jajcevode, kar onemogoča spust jajčeca v maternico.

Okužbe so po zdravljenju abnormalnega tkiva materničnega vratu sicer redke, kljub temu pa bodite pozorne na:

Okužbo se še pred hujšimi posledicami zdravi z antibiotiki.

Raziskave o konizaciji kažejo rahlo višje tveganja rojstva pred 37. tednom nosečnosti in nižjo porodno težo otroka. Tveganje je odvisno od količine odstranjenega tkiva.

Povzetek

Morda vas tveganja malo skrbijo, vendar spomnimo še enkrat:

  • Tveganje resnih neželenih stranskih učinkov v nosečnosti je relativno majhno
  • Zdravljenje abnormalnih celic tkiva materničnega vratu je zelo pomembno
  • Zdravnik bo svetoval in predstavil možnosti zdravljenja, ter vas seznanil z morebitnimi tveganji v prihodnosti
Naslednji prispevek

Porodna teža in diabetes

19 januarja, 2015 0