Friday, July 19, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Pretiravanje, ponos in zamračen um: Genialni dojenčki

By 0 639 Views

Res je lepo videti, kako smo starši ponosni na svoje otroke in vsak hiti pripovedovati, kakšno je njegov otrok ušpičil pretekli dan ali teden, vendar nekateri ne poznajo meje med realnostjo, dobrim okusom in pretiravanjem.


Zgodilo se je, da sem med sprehodom s sinom naletel na ponosno babico z vnukinjo in prav tako visokoletečo mamico s sinom v vozičku. Ne vem, o čem sta govorili, preden sem se pogovoru pridružil, predvidevam pa, da sta se hvalili ena čez drugo, kaj vse že počenjata njuna potomca. Po začetnem tipanju in rahlem pogovoru, mi babica prične dopovedovati, kako njena tri mesečna vnukinja že pokliče svoje starše z besedama ata in mama. Seveda sem samo debelo pogledal. Kot da ne bi vedel, česa so zmožni dojenčki pri taki starosti. Mlada mama pa ne da bi oporekala babici, navdušeno razlaga, kako njen deset mesečni sin na klavirju zaigra pesmico Marko skače.

Dovolj sem imel njunega nakladanja. Nekako sem ju moral spustiti na zemljo in to sem storil na njun, samo nekoliko bolj hudomušen način. Rekel sem jima, da moj enoletni sin že sam dvigne pokrov na školjki, se sleče, opravi veliko potrebo, obriše ritko in potegne vodo. Medtem ko kaka, pa reši nagradno križanko v Nedeljskem dnevniku.

Ni bilo težko ugotoviti, da ju vlečem za nos, po drugi strani, pa sem jima dal vedeti, da nisem verjel njunemu nakladanju glede genialne vnukinje in glasbeno nadarjenega sina. Že kmalu sta svoje potomce obtežili s težkim bremenom. Drugače pa se vsakemu rodi najlepši in najpametnejši otrok, s pretiravanjem pa ni potrebno »onesnaževati« okolice. Težko me boste prepričali v nasprotno!

Ne vem, kaj starši mislijo s tem, ko že dojenčka ali malega otroka prepričujejo, da je nekaj posebnega in nekaj več. Starši, ti otroci imajo izredno veliko težav s socializacijo v vrtcu ali v šoli, pa ne zaradi vzgojiteljev, ampak vrstnikov, ki jih radi izločijo iz skupine.

Dragi starši, vsak otrok je drugačen in nekaj posebnega. Pustimo jim, da skozi igro in družbo sami ugotovijo, iz kakšnega testa so in kako posebni so. Poklicev in izbire je veliko.