Saturday, June 15, 2024

Podoben pojav je značilen za nekatere možganske bolezni, kot je na primer alzheimerjeva. "Škodljivo je, če je v telesu premalo ali preveč testosterona, pomembno je, da ga je ravno prav," pravi Barbara Ehrlich z univerze Yale, ki je vodila raziskavo.


Testosteron se proizvaja v ženskem in moškem telesu, le da ga je v moškem dvajset odstotkov več. "Dokazano je, da veliko testosterona vpliva na spremembe v vedenju," je še povedala Ehrlichova. "Kadar je v telesu veliko steroidov, to seveda poveča tudi količino testosterona, ki lahko uniči živčne celice. Znano je, da z uničenimi živčnimi celicami človek ne more več normalno delovati," meni Barbara Ehrlich.

Strokovnjaki opozarjajo, naj se pred zaužitjem testosterona dvakrat razmisli, saj zgolj zaradi želje po povečani mišični masi ni vredno tvegati. Učinek testosterona ima dolgoročne posledice za možgane. "Naslednjič ko vas na avtocesti z vso hitrostjo prehiti mišičnjak v športnem avtomobilu, se ne razburjajte. Raje zajemite sapo in pomislite, da je morda aroganten zgolj zaradi prevelike količine testosterona, ki jo ima v telesu," še svetuje Ehrlichova. Odmiranje celic je za možgane nujno, saj se morajo slabše izluščiti. A ko se to dogaja preveč pogosto in se uniči preveč celic, lahko postane nevarno. Proces, ki je podoben temu, je značilen za alzheimerjevo bolezen, ki jo ima kar 4,5 milijona Američanov.

V raziskavo so vključili tudi vpliv ženskega hormona, estrogena. Zanimivo je, da ta ne povzroča smrti celic, prej nasprotno, odmre jih manj.

Vir: Delo

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Današnji petek 13. je še posebej nesrečen

13 junija, 2012 0