Monday, October 2, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Kokos je bogat vir vitaminov in mineralov – kalija, fosforja in magnezija, ki jih potrebujejo malčki, nosečnice in doječe matere. Kako olajša nosečnost? Največ koristnih sestavin je skritih v belemu mesu kokosa ter tudi v kokosovi vodi in kokosovem olju. Kokos se ne uporablja le kot dodatek sladicam, temveč tudi h kosmičem, juham, mesu, testeninam, rižu, solati …


 

Zelo učinkovito je kokosovo olje, ki z izjemo materinega mleka vsebuje približno 50 % lavrinske kisline. Slednja je predvsem pomembna zato, da ščiti nosečnico pred okužbami, bakterijami, virusi, glivicami in kot najpomembnejše krepi njen imunski sistem. Še več, če nosečnica uživa kokosovo olje, bi naj njeno mleko imelo več lavrinske in kaprinske kisline, ki prispevata h krepitvi imunskega sistema ter na razvoj njegovih možganov in kosti. Zaradi tega je za nosečnost kokos super živilo.

Povezana slika

 

Kokosovo olje je tudi odlično in zelo priporočeno naravno sredstvo za blaženje pleničnega izpuščaja in za masažo dojenčka. Prav tako je kokosovo olje tudi zelo učinkovito za masažo mamice, saj navlaži suho kožo, pomirja skrbečo kožo. Zaradi visoke vsebnosti vitamina E pomaga tudi pri boju proti strijam. Nekateri kokosovo olje priporočajo tudi za masažo presredka in preprečevanje raztrganin.

Povezana slika

 

Poleg olja pa je zelo učinkovita tudi kokosova voda, ki pa pomaga predvsem pri prebavi. Priporočajo jo tudi za lajšanje jutranje slabosti, pav tako tudi blaži bruhanje. zmanjša občutek slabosti ter pomiri želodec. Je odlično sredstvo za čiščenje ledvic in ščit pred okužbo sečil. Kot naravni izotonični oziroma športni napitek pa je kokosova voda odlična tudi med porodom. V telesu nadomešča tekočino in minerale ter dovaja energijo, ki jo za tako naporno delo bodoče mamice vsekakor potrebujejo.

 

 

Komentarji
Naslednji prispevek

Kako negovati kožo med nosečnostjo?

29 avgusta, 2019 0