Tuesday, May 28, 2024

Na začetku leta smo pisali, da je francoska nacionalna agencija za varnost zdravil ANSM pričela s postopkom umika zdravila Diane 35. Vzrok temu dejanju so bile štiri smrtni primeri kot posledica tvorjenja krvnih strdkov in posledično zastoja srca.


Zdravilo in njegovi generiki so v EU zelo razširjeni. V Franciji so dovoljeni zgolj za zdravljene aken, v nekaterih drugih državah pa so na voljo tudi kot kontracepcija in kot zdravilo za zdravljenje drugih kožnih bolezni.

Omenjeno zdravilo naj bi bilo namenjeno zgolj zdravljenju hude oblike aken v reproduktivnem obdobju povezanih s prekomerno poraščenostjo. Zdravilo se predpiše šele ko so izčrpane in neuspešne vse ostale možnosti zdravljenja aken – lokalno ali z antibiotiki. Glede na njihovo kontracepcijsko delovanje, pa se ne smejo jemati v kombinaciji z drugimi hormonskimi kontracepcijskimi metodami.

Zaključek omenjenega preverjanja bo preverila Koordinacijska skupina za humana zdravila (CMDh), ki bo za države EU prinesla tudi dokončno mnenje o katerem bo obveščena strokovna in širša javnost.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Nagrade so podeljene

27 maja, 2013 0