Thursday, December 7, 2023
7 julija, 2019

PREVIDNO: TO SO MESTA Z NAJVEČ BAKTERIJAMI

By 0 1078 Views

Nedvomno želite svojega otroka zaščititi pred bakterijimi, ki ga obdajajo. Javni prostori so velikokrat umazani, sebi in otroku pa zato tam neprestano čistite roke. Pravite jim, naj se ničesar ne dotikajo, saj so umazana tla, kljuke, vrata, pipe, stene … Pa veste, kdaj in kje ste upravičeno napeti in kdaj enostavno zgolj pretiravate?


 

Ko duda pade na tla

Verjetno ni dneva, ko duda vašega malčka ne bi padla na tla. In kako jo umijete? Če ste eden tistih, ki jo vtakne v svoja usta, jo poliže in tako ”očisti”, s tem prenehajte. To dude v resnici sploh ne očisti, v svojih ustih pa imate bakterije, ki jih lahko prenesete na otroka. Nekatere izmed teh so celo povzročiteljice kariesa, vi pa jih vnašate v otrokova usteca. To pa tudi ni vse – s takšnim načinom ”čiščenja” v resnici sami ližete bakterije s tal.  Dudo raje sperite z vodo ali pa imejte pri sebi rezervo.

Previjalne mize na straniščih

Ste že previle svojega malčka na javnih straniščih, v trgovskih centrih, kjer vas je na stranišču čakala previjalna miza? Upamo, da ste otroka dovolj zaščitili pred uporabo, saj so mize zelo umazane. Površina bi se med vsakim previjanjem morala razkužiti, kar se pa najverjetneje ne. Zato jo pred uporabo razkužite same in jo obložite s papirnatimi brisačkami.

Hišni ljubljenčki

Za otroka je odraščanje s hišnim ljubljenčkom izrednega pomena in nanj vpliva bolj, kot si predstavljate. A ne skrbite! Izražanje pasje ljubezni z lizanjem po obrazu ni nevarno. Če otroka po obrazu poliže kužek, ga obrišite in ne skrbite. Najbolj umazana usta, ki lahko okužijo vašega otroka, so človeška in obstaja zelo majhna verjetnost, da bi kuža s svojo slino na otroka prenesel bakterijo in posledično drisko.

Lulanje (in kakanje) med kopanjem

Otrok lula v kad pogosteje, kot si mislite. Če si mislite, da vsakič, ko se otrok polula, to veste in vidite, se motite. Praznjenje mehurja ni tako kritičnno, otrok pa ne bo zbolel niti ob veliki potrebi v banjico, kjer se kopa, saj so v njegovem blatu prisotne bakterije, ki jih že ima v telesu. Pazljivi bodite v primeru, če ima otrok ureznine in rane, ki se zaradi bakterij male in velike potrebe, lahko okužijo. Na izločke še posebej pazite, če se sorojenci kopajo skupaj. Takrat izpraznite banjo, tudi če to pomeni, da boste prenehali s kopanjem. Ko jo očistite, lahko nadaljujete.

Hoja z bosimi nogami na javnih kopališčih

Če se bojite, nikar. Dokler so stopala vašega otroka zdrava ter brez ran in ureznin, se mu ne bo nič zgodilo. Je pa res, da so takšni prostori gojišče glivic, zato otroku za vsak primer nataknite natikače ali drugo obuvalo.

Peskovnik

Tukaj je vaša paranoja upravičena. Nepokriti peskovniki v parkih so leglo parazitov in kasneje črvov, saj so lahko polni mačjih, pasjih in drugih izločkov. Zato se je peskovnikov na javnih igriščih najbolje izogniti. Če pa ga imate doma, otrka po igri le dobro umijte.

Kategorija:   Zdravje
Naslednji prispevek

Ideje in recepti za zdrav otroški zajtrk

7 julija, 2019 0