Wednesday, March 22, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Znanstveniki iz kanadske fakultete Laval University so analizirali podatke več kot 14.000 ljudi, ki so sodelovali v veliki nacionalni raziskavi o zdravju prebivalstva v tej državi.


Sodelujoči so bili stari med 18-timi in 102-mi leti, od leta 1994 do 2007 pa so odgovarjali na številna vprašanja povezana z zdravjem in življenjskim navadam.

Raziskava je pokazala, da so ljudje, ki so najmanj enkrat mesečno zaužili tablete za spanje ali aksioznost, imeli za 15,7 odstotkov višjo smrtnost, pri ljudeh, ki niso jemali teh zdravil pa je bila smrtnost 10,5%.

Ko so upoštevali dejavnike, npr. psihično stanje, kajenje, uživanje alkohola in fizično dejavnost, so raziskovalci zaključili, da uporaba tablet za spanje ali zdravil za umiritev anksioznosti povečajo tveganje smrti celo za 36%.

Dr, Genevieve Belleville, vodja te raziskave je opozorila, da ta zdravila niso bomboni in je njihova uporaba daleč od nenevarnosti.

»Glede na to, da kognitivna bihevioralna terapija daje odlične rezultate pri zdravljenju insomnije in anksioznosti, bi se morali zdravniki sistematično pogovoriti s svojimi pacienti o možnosti uporabe teh zdravil.«

Komentarji
Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Otroci so z leti vse manj aktivni

13 junija, 2012 0