Monday, May 20, 2024

Vzrok


Jasnega vzroka ni. Z izkušnjami in starostjo se moški nekako priučijo nadzirati orgazem. Prezgodnji izliv je lahko tudi posledica predhodne daljše spolne abstinence, specifičnih položajev ali nove partnerice. Med povzročitelje umeščamo tudi psihološke dejavnike kot sta anksioznost in depresija. V nekaterih primerih ga povzročajo zdravstvene težave, kot so npr. hormonsko neravnovesje, poškodbe in stranski učinki nekaterih zdravil.

Simptomi

Glavni simptom je seveda prezgodnja, nenadzorovana ejakulacija. Ejakulacija se zgodi že ob minimalni spolni stimulaciji, lahko celo v neerektilnem stanju.

Diagnoza

Pogovor in temeljit fizični zdravniški pregled sta predpogoj za določitev uradne diagnoze. Zdravnik se bo mogoče pogovoril tudi z vašo partnerko. Prezgodnji izliv je lahko posledica številnih vzrokov. Zdravnik lahko odredi laboratorijske preiskave s katerimi potrdi ali ovrže sum določenih zdravstvenih težav.

Zdravljenje

V številnih primerih motnja ne potrebuje zdravljenja in spontano izgine. Tehnike sproščanja ali metoda motnje pozornosti lahko pomagata pri odložitvi izliva.

Strokovnjak vam in vaši partnerici lahko priporoči posebne vaje in tehnike, ki zavirajo ejakulacijo. Tehnika vključuje kontrolo in nadzor občutkov, ter komunikacije, ki vodijo do ejakulacije. Druga možnost je uporaba kondoma, ki zmanjšuje neposredne dražljaje na penisu. Včasih pomaga tudi sprememba samega položaja med seksom. Svetovanje ali vedenjska terapija lahko zmanjša strah pred prezgodnjo ejakulacijo.

Včasih se za zdravljenje prezgodnje ejakulacije uporabita tudi antidepresiva klomipramin in dapoxetin. Tudi protibolečinsko zdravilo Tramadol lahko lajša simptome prezgodnjega izliva.

Na tržišču pa lahko najdemo kreme, gele in pršila, ki se uporabljajo za zdravljenje prezgodnje ejakulacije. Ta zdravila so lidokain ali lidokain – prilokain, ki ju na penis nanesemo pred samo interakcijo. Ta zdravila pa lahko zmanjšajo spolne dražljaje tudi pri partnerici. 

Kategorija:   Moško zdravje, Novice
Naslednji prispevek

Erektilna disfunkcija pri mladih

3 junija, 2014 0