Thursday, May 23, 2024

Ko se okužimo, se najprej pojavijo nelagodje v nosni votlini in žrelu, kihanje, nahod in slabo počutje, prvi znaki vnetja pa so zamašena nosna votlina, suhost in bolečina v žrelu ter hripavost. Običajno ga spremlja tudi kašelj, telesna temperatura je na začetku lahko nekoliko povišana. Prehlada ne moremo zdraviti z zdravili, z nekaterimi pripravki lahko le blažimo najbolj moteče simptome tega obolenja. Z zdravili, praviloma antibiotiki, pa je treba zdraviti bakterijsko okužbo, ki se včasih razvije iz prehlada. Nanjo nas na primer opozori gnojna sluz, ki jo izkašljujemo. Virusi, ki povzročajo prehladna obolenja, namreč uničijo obrambni sistem telesa. Bakterije, ki jih sicer nosimo v nosu in žrelu ter zaradi katerih pri zdravem imunskem odzivu telesa ne zbolimo, lahko vdrejo v dihala in organizem ter povzročajo zaplete.


Kašelj je zelo pogost spremljevalec prehlada. Je naravni odziv organizma na nek dražljaj. Pri prehladnem obolenju je to vnetje zgornjih dihalnih poti, ko se poveča prekrvavitev sluznice, zaradi česar sluznica zateče, in to obolelemu povzroča težave, je pojasnila farmacevtka Sonja Rupret iz Celjskih lekarn. Hkrati je to dražljaj za center v možganih, ki sproži kašelj kot povratno informacijo in pride do nehotenega krčenja mišic, ki sproži eksploziven izdih. Kašelj je lahko slučajen, kot je to pri prehladu, ali kroničen, kar povzročijo drugi dejavniki. Lahko je produktiven ali neproduktiven. Produktiven ali vlažen kašelj pomeni, da se v dihalnih poteh kopiči sluz, in ker prihaja do neravnotežja med proizvodnjo sluzi in izkašljevanjem, se sluz začne nabirati. S tem je onemogočena zunanja oksigenacija sluznice in s tem oskrba s kisikom ter normalno dihanje. Zato po mnenju farmacevtke koristi, da to sluz redčimo z zdravili, ki olajšajo prihajanje sluzi po dihalnih poteh navzgor.

Neproduktiven ali suh kašelj se pojavlja v sunkih, brez sluzi in človek ne izkašljuje ničesar. Takemu človeku lahko v lekarni pomagajo z zdravili za pomirjanje kašlja, antitusiki.

Prehlad spremlja tudi nahod oziroma rinitis. Prihaja namreč do draženja nosne sluznice, težko dihamo, nosna votlina je zamašena. Takemu človeku v lekarni svetujejo nosne dekongestive, pripravke, ki pomagajo, da nosna sluznica uplahne. Vendar teh sredstev oboleli ne sme uporabljati predolgo, sicer lahko pride do pretiranega izsuševanja nosne sluznice, ki jo je nato treba dodatno vlažiti s fiziološko raztopino ali drugimi pripravki. Zelo dobrodošle so pri nahodu tudi vroče inhalacije, saj virusi ne marajo toplote. Svetujejo tudi dodatno vlaženje prostorov in uživanje toplih napitkov.

Vir: Dnevnik 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Mačke povzročajo alergije

13 junija, 2012 0