Monday, October 2, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Kongres, ki se vrača vsako tretje leto in v katerem so sodelovali strokovnjaki iz desetih držav, so vodile organizacije: Save the Children, Fundacija Billa Gatesa in John Hopkins Univesity.


Raziskava je pokazala, da se letno rodi milijon mrtvih otrok, 900.000 pa jih umre takoj po porodu. Okoli 42% od 536.000 smrti mater, se ravno tako zgodi takoj po porodu, piše v poročilu.  

Afrika in Azija predstavljata 75% teh primerov, kar pomeni, da v tem delu sveta pri porodu umre več  otrok, kot jih umre za posledicami malarije in virusa HIV. Glavni razlog je revščina. Večina smrtnih primerov se zgodi v odročnih, higiensko nesprejemljivih področjih brez zdravnikov in medicinskih sester.  

V razvitejših državah ženske rojevajo s pomočjo usposobljenega osebja, v siromašnejših državah pa si to lahko privoščijo zelo redke ženske.  

Na svetu je osem milijonov zdravnikov, vendar jih samo milijon dela v predelih kjer umre največ  otrok, je pokazalo poročilo.  

Celo 60 milijonov od 136 milijonov porodov na svetu se zgodi izven bolnišnic, iz poročila pa je razvidno, da se v Afriki ob medicinski pomoči rodi zgolj vsak peti otrok. 

Komentarji
Naslednji prispevek

Po dvakratnih četverčkih rodila dvojčke

13 junija, 2012 0