Tuesday, May 21, 2024

Diagnoza akutnega vnetja srednjega ušesa temelji na prisotnosti simptomov, kot so bolečine v ušesu in visoke temperature, ter rdečega in izbočenega bobniča. Po spontani perforaciji bobniča se lahko pojavi krvava serosangvinozna, ter gnojna otoreja po kateri bolečina popusti.


Blaga oblika vnetja srednjega ušesa se pojavi v približno 8% primerih, zmerna pri 59% in težka pri 35% omenjenih primerih.

Splošno znano je, da se otrok z omenjeno diagnozo, če je le mogoče ne zdravi z antibiotiki. Od 28 otrok z blagim vnetjem, je pri 24-tih prišlo do izboljšanja zdravstvenega stanja brez prejemanja antibiotikov, pri štirih pa se je zdravstveno stanje tako poslabšalo, da so trije morali prejeti antibiotično medikamentno terapijo.

Rezultati kažejo, da se veliko števil otrok z vnetjem srednjega ušesa lahko zdravi brez antibiotične terapije, dodajajo znanstveniki.

V Sloveniji glede zdravljenja vnetja srednjega ušesa pri mlajših otrocih ni nekega splošnega postopkovnega predpisa, ki bi veljal za vse pediatre enako. Nekateri antibiotike predpišejo že ob blago povišani temperaturi in blagim vnetjem srednjega ušesa, spet drugi antibiotično terapijo zavračajo oz. jo predpišejo v res skrajni sili.

Uredništvo Bambina se pridružuje mnenju in postopkom tisti skupini pediatrov, ki otroški organizem ščitijo pred uporabo antibiotikov in le-te ne predpišejo za vsako malenkost!

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Z evropskega tržišča umaknjene nevarne hojice

13 junija, 2012 0