Monday, July 22, 2024

Enkrat ste dali nosečnost in rojstvo otroka že skozi. Vaše življenje se je naenkrat popolnoma spremenilo in dobili ste bogate izkušnje z materinstvom. Sedaj načrtujete drugega otroka, da bo vaš prvorojenec/prvorojenka dobil/a bratca oziroma sestrico. Če mislite, da ste popolnoma pripravljeni, se motite.


Ne zanašajte se na to, da bo druga nosečnost potekala enako kot prva. Ne zanašajte se na to, da se bo drugi otrok obnašal enako kot prvi. Bodite pripravljeni in se izognite presenečenjem.

1. Navade in obnašanje drugorojenca so lahko povsem drugačne od prvorojenca

Če je prvi otrok veliko jokal, to ne pomeni, da bo nujno tudi drugi. In obratno. Mogoče bodo prehranjevalne in spalne navade drugorojenca čisto drugačne – v pozitivnem ali negativnem smislu. Pomembno je, da se ne zanašate preveč na to, kar ste počeli pri prvorojencu. Sprostite se in se obnašajte, kot da je tudi drugorojenec vaš prvi otrok. prisluhnite mu, začutite ga. Ravnajte tako, kot je zanj najbolje. Njegove potrebe se lahko razlikujejo od potreb prvorojenca pri isti starosti. Zelo verjetno boste morali nekaj navad prilagoditi in ubrati nove poti.

2. Zelo verjetno si bo prvorojenec želel več pozornosti

Saj veste, povsem običajna in zdrava mera ljubosumja. Prvorojenec je bil do nekega trenutka navajen, da se je svet vrtel okrog njega. Sedaj pa je v družino vstopil nov član. Morda se bo počutil ogroženega, morda zapostavljenega. Morda pa bo mlajšega bratca oziroma sestrico sprejel povsem brez težav. Zavedati se morate, da je treba biti kljub napornim dnevom in delom z drugorojencem na voljo tudi prvorojencu. Zelo verjetno bo potreboval nekaj časa, da se navadi dojenčka, pomembno pa je, da ga pri tem pravilno usmerjate in mu dajate podporo.

3. Utrujeni boste bolj, kot ste bili pri prvorojencu

Ogromno dela boste imeli z novorojenčkom. Veliko dela pa boste imeli tudi z njegovim starejšim bratcem oziroma sestrico. Pripravite se na to, da bo pri vaši hiši nekaj časa zelo živahno.

4. Prvorojenec se vam bo naenkrat zazdel odrasel

Vaš prvorojenec, ki je bil do sedaj v vaših očeh malček, se vam bo naenkrat zazdel starejši in bolj samostojen. Kar je normalno, ko ga primerjate z novorojenčkom. In s tem ni nič narobe. Navajajte ga samostojnosti, učite ga novih stvari, spodbujajte ga pri razvoju.