Friday, July 19, 2024
22 aprila, 2019

PRIHAJA SEZONA ALERGIJ: KAKO ZAŠČITITI OTROKA?

By 0 960 Views

Pomlad se je sedaj že zares prebudila, prihajajo vedno toplejši in sončni dnevi, pa tudi sezonske alergije. Seneni nahod povzročajo različne trave in drevesa, ki cvetijo, pa tudi samo opraševanje. Je tudi vaš otrok med tistimi, ki v tem obdobju kihajo, kašljajo, imajo izcedke iz nosu in oči, ki jih tudi neizmerno srbijo?


Gre za sezonsko alergijo oziroma seneni nahod, ki se pojavi zaradi peloda breze, leske in jelše, zaradi navadnega plevela, trpotca in ambrozije.

Simptomi se lahko razlikujejo med seboj, prav tako pa niso isti iz leta v leto, spreminja se lahko tudi njihova izrazitost. Najpogostejše je srbenje oči, solzenje, draženje žrela, kašljanje in kihanje. Bodite pozorni, če bo vaš otrok pričel težko dihati ali dobil kožne izpuščaje. K izrazitosti alergij prispeva tudi vetrovno vreme.

Otrok lahko gre mirne volje iz stanovanja ali hiše. Ne mislite, da mora biti zaradi alergije vso pomlad zaprt med štirimi stenami. Pomembno pa je, da omejite čas gibanja na prostem takrat, ko je največ peloda: ta se v največjih količinah pojavlja zgodaj zjutraj oziroma poleti v popoldanskem času.

In kako ublažimo simptome?

Med vožnjo z avtomobilom zaprite okna. Če se otrok vozi z avtobusom ali vlakom, naj ne sedi v bližini odprtega okna. Tudi, ko se igra, naj to počne v sobi z zaprtim oknom. Ker je zgodaj zjutraj največ peloda, njegovo sobo prezračite ponoči, ko otrok spi. Pri tem pazite, da ne piha veter. Preden pa gre spat, se naj temeljito oprha. Če mu običajno oblačila operete po večkratnem nošenju, na to v času alergij pozabite. Oblačila operite po vsakem nošenju, četudi jih je imel oblečena le kratek čas in so se čista. Če ste oblačila po pranju sušili na prostem (na primer na balkonu ali na dvorišču), s tem prenehajte. Oblačila sušite v stanovanju. Prav tako ne bi bil odveč dober prečiščevalnik zraka, koristilo bi tudi, da počistite klimatsko napravo in grelnik. Redno brišite prah in sesajte.

Simptome senenega nahoda lahko ublažite z različnimi razpršili in kapljicami, ki vam jih bo predpisal zdravnik, prav tako pa lahko ustrezne pripravke najdete tudi doma. Seneni nahod blažijo: med, koprive, kumina, propolis, materina dušica, pri odmaševanju sinusov pa se odlično odrežejo kamilica, česen in hren.

 

A. L.

Kategorija:   Zdravje
Naslednji prispevek

Obsesivno kompulzivna motnja pri 3 letniku

16 maja, 2019 0