Saturday, April 13, 2024

Cepivo imenovano TeloVac je del nove generacije zdravil, ki izrabi imunski sistem telesa in tako preprečuje razvoj bolezni. TeloVac so preizkušali na številnih Britancih, ki jih je prizadel rak na trebušni slinavki, eni izmed najbolj smrtonosnih oblik omenjene bolezni. Pričakuje se, da bo cepivo učinkovito tudi pri zdravljenju drugih oblik karcinoma, vključno s kožnim, pljučnim in rakom na jetrih. Predvideva se tudi, da bosta karcinoma na dojki in prostati znotraj dosega tega zdravila.


V primeru raka na trebušni slinavki, ki je življenja prikrajšal tudi igralca Patricka Swayzea, se je stopnja preživetja v zadnjih štiridesetih letih komaj kaj izboljšala, vsaj pacienti umrejo znotraj šestih mesecev po postavljeni diagnozi. Glede na to, da so dosedanja zdravila usmerjena v inhibicijo razvoja bolezni, je TeloVac ustvarjen kot ciljno zdravilo.

Namesto da napada maligne celice, kot številna obstoječa zdravila, TeloVac dviguje odpornost imunskega sistema, ki se nato samo bori proti razvoju tumorja. Cepivo nudi podporo imunskemu sistemu, ki tako sam poišče in uniči encim telomeraza. Ta encim lahko v velikih količinah najdemo v malignih celicah, ter jih naredi neuničljive in omogoča, da zdrave celice odmirajo, kar v končni fazi olajša razvoj in širjenje tumorja.

V največjem testiranju tega tipa v Veliki Britaniji, 1000 moških in žensk z razširjenim rakom na trebušni slinavki, je prejemalo cepivo v kombinaciji z ostalimi zdravili, ali pa so bili zdravljeni na običajen način. Rezultati iz 53 bolnišnic, ki so v raziskavi sodelovale, ne bodo dostopni vse do naslednjega leta, nekateri pacienti pa so kljub vsemu prijavili boljše zdravstveno stanje, ter prognozo o vsaj dodatnih dveh letih življenja.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Spojine v maskari

13 junija, 2012 0