Saturday, April 13, 2024

Raziskava, v kateri je sodelovalo deset kandidatov s kroničnim sinusitisom in deset zdravih kandidatov, je pokazala, da so imeli kandidati s kroničnim sinusitisom znatno višji odstotek bakterije Corynebacterium tuberculostearicum, kandidati z zdravimi sinusi pa si imeli višji odstotek bakterije Lactobacillus sakei, za katero se smatra, da ima za zdravje sinusov preventivni učinek.


Pacienti s kroničnim sinusitisom so imeli med drugim tudi znatno nižjo mikrobno raznolikost. Izrazito je bilo nižje število filogentsko različnih bakterij mlečne kisline, ter višje število bakterij Corynebacterium tuberculostearicum.

Bakterije Lactobacillus sakei sinuse ščitijo pred okužbo z bakterijami Corynebacterium tuberculostearicum tudi v primeru, ko se število ostalih bakterij znatno zniža.

Rezultati raziskave kažejo, da je zdravje sinusne sluznice odvisno od prisotnosti določenih mikrobiotov (fiziološke mikrobne flore), pravijo znanstveniki, ter obenem upajo, da bo novo odkritje pomagalo pri razvoju novega načina zdravljenja sinusitisa.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice