Monday, March 4, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Prijetno potovanje z otroki se začne na letališču

By 0 293 Views

Če potujejo z otroškim vozičkom imajo pri prijavi na let dve možnosti. Lahko ga oddajo pri okencu za prijavo na let, kar se zgodi v primeru, da ga ne potrebujejo pri čakanju na let v terminalu in takoj po pristanku letala na želeni destinaciji. Po pristanku letala, pa ga dobijo nazaj na traku za prevzem prtljage. Druga možnost pa je, da voziček letališkemu osebju oddajo šele pred vstopom v letalo. Zato je naložen med zadnjimi kosi prtljage in ga lahko prevzamejo že ob izkrcanju iz letala. Če se starši bojijo, da bi se voziček lahko izgubil, jim v Aerodromu Ljubljana priporočajo to možnost. Lahko ga zaščitijo tudi s folijo za ovijanje prtljage, ki jim je za plačilo na voljo v odhodni avli terminala na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Mamice lahko otroke dojijo ali previjajo v previjalnicah, ki so na voljo v potniškem terminalu, pripomočki za previjanje otrok pa se nahajajo tudi v ženskih umivalnicah. Vsi ti prostori in dostop do njih so jasno označeni.  


Da malčkom do šestega leta starosti med čakanjem na letalo ne bo dolgčas, lahko uživajo v otroških kotičkih schengenskega in neschengenskega dela potniškega terminala. V ograjenem prostoru so jim na voljo mizica, tobogan, igralna hiška, gugalnik in mini avto. Igrajo pa se lahko le pod nadzorom odrasle osebe.  

Otrok lahko potuje z letalom tudi brez spremstva starejše osebe, če ga starši ali skrbniki pripeljejo, nekdo drug pa ga pride iskat na namembno letališče. Zanj skrbi in odgovarja prevoznikovo osebje ter osebje službe za oskrbo potnikov na letališču. Odgovornost vključuje tudi skrb ob predaji in prevzemu otrokove prtljage, opravljanju obmejnih in carinskih formalnostih, postopkih v primeru zamenjave letala ali čakanja na vezo. Starši ali skrbniki pripeljejo otroka na letališče in zanj opravijo vse formalnosti pri sprejemu na let. Na letališču morajo počakati do vzleta letala, to je potrebno zaradi morebitne odpovedi leta ali dolgega čakanja. Sami lahko potujejo otroci stari od pet do dvanajst let, na zahtevo staršev pa tudi tisti, ko so stari do šestnajst let.  

Več informacij o potovanju z otroki in ponudbi na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana lahko starši ali skrbniki najdejo tudi spletni strani www.lju-airport.si