Tuesday, February 27, 2024

Priprava na porod je, ali pa bi morala biti, ena najpomembnejših stvari v nosečnosti, poleg priprave na življenje z novorojenčkom, zdravega življenjskega sloga in skrbi zase. V zadnjem času je zelo v porastu pisanje porodnega načrta , kar pomeni, da se ženske vedno bolj izobražujejo o porodu.


Na porod naj bi se pripravili že v šolah za starše, čeprav je tam vse bolj površno, zajemajo preveč različnih tem, da bi se lahko podrobneje posvetili porodu samemu. Zato je pomembno, da nosečnica sama pridobi čim več informacij tudi s pomočjo strokovnjakov in ljudi, ki jim zaupa. Na voljo jim je tudi veliko knjig na to temo, pomembno je da je seznanjena z vsemi možnostmi, ki so ji pri porodu na voljo. Ob vsem tem nosečnica ne sme pozabiti, da ima vesolje včasih svojo voljo, ali kar se porodov tiče, ne poteka vedno vse tako, kot je bilo planirano.

Najpomembnejši del predstavlja psihična priprava in razumevanje poteka poroda Tako se vsaj okvirno seznani s tem, kaj lahko pričakuje in kakšni so možni zapleti. Seveda pa tudi fizična priprava ne škodi, saj s tem lahko preprečijo mnoge nevšečnosti, kot sta na primer uhajanje urina in blata. Dobro so zasnovani tečaji vadbe za nosečnice, ki se popolnoma posvetijo fizični pripravi na porod.

Nosečnica naj se že med nosečnostjo odloči, kaj si med porodom želi in česa ne in se o tem pogovarja s partnerjem oziroma z osebo, ki bo ob njej pri porodu. Ta oseba si mora dobro zapomniti ali zapisati želje, ki jih nosečnica izrazi, da je med procesom aktivnega poroda ne moti z nepotrebnimi vprašanji. Zelo dober spremljevalec pri porodu je doula, ki žensko spremlja že v nosečnosti, se z njo pogovarja o porodu in ji pomaga pri odločitvah. Pomembno za nosečnico je tudi, da se čim prej odloči, ali želi ob sebi partnerja in se tudi z njim pogovarja o celotnem procesu. Porod je tudi za partnerja posebno doživetje in nova izkušnja in ob pozitivnem pristopu k porodu je partner lahko zelo močna psihična opora.

O porodu poslušamo veliko prigod, mnoge tudi slabe, zaradi katerih se nosečnice poroda bojijo, kar je zelo narobe. Dokazano je, da imajo ženske, ki se v nosečnosti obdajo s pozitivno energijo in s pozitivnimi porodnimi zgodbami, tudi same mnogo lepšo izkušnjo.

Danes je mogoče predvsem na spletu najti veliko informacij, ki pa žal niso vse primerne. Med pripravami na porod se morajo tako nosečnice odločiti, katere nasvete in katere strokovnjake bodo upoštevale. Konec koncev vsaka ženska sebe in svoje telo najbolje pozna in naj se prepusti svojemu občutku, saj ta redko zataji.

Kategorija:   Nosečnost
Naslednji prispevek

Nosečnost in odstranjevanje dlak

26 septembra, 2018 0