Thursday, April 25, 2024

Najpomembnejši predpogoj za uspešen začetek šolskega leta je samostojnost. Samostojen otrok je samozavesten, srečen in uspešen. Pri samostojnem otroku sta že razvita tako emocionalna kot socialna zrelost, takšen otrok se popolnoma zaveda svojih zmožnosti, ki so v dobri meri neodvisne od pomoči drugih ljudi. Pri razvoju samostojnosti svojega otroka pa imajo najpomembnejšo vlogo starši. Samostojen otrok pa ne pomeni, da mora biti prepuščen samemu sebi, ampak ravno nasprotno. Otrok mora, seveda svojim letom primerno, prevzemati  svoje obveznosti in odgovornost. Otrok, ki je odraščal v strpnem, zaupljivem in sporočilnem okolju svojih staršev lahko sam jé (ne glede na nered), se sam oblači (četudi traja nekoliko dalj časa), se umije sam (ne glede na poplavo v koplanici)…


Vzpodbujanje samostojnosti v samem začetku zagotovo pomeni veliko nereda in porabljenega časa, vendar je izguba prostega časa izvrstna naložba v prihodnost. Samostojni otroci se v šoli veliko bolje znajdejo. Od šolarčkov pa se pričakuje veliko: mora se ločiti od staršev, skrbeti mora za svoje stvari, naloge in zadolžitve, samostojno mora opravljati higienske potrebe, se sam nahraniti in odločati, spoštovati mora avtoriteto in določena pravila, ki veljajo za delovanje v skupini. Če namesto otroka vse opravite sami, od njega nikar ne pričakujte, da bo ob prihodu v šolo postal povsem drugačen otrok. Otroci, ki so hodili v vrtec so že premagali strah pred uvajanjem v skupino, v skupini že delujejo povsem normalno, pogosto pa so razvili že vse socialne vrline.

O šoli je potrebno govoriti na zanimiv način, nikakor pa ni šola dejavnik s katerim otroka strašimo. V šoli se dogajajo zanimive stvari, se veliko nauči in spozna nove prijatelje.

Pri nakupovanju šolskih potrebščin in oblačil, naj otroci aktivno sodelujejo. Vključite jih v vse aktivnosti povezane z nakupom in pripravo šolskih potrebščin, ter knjig.

Otrok naj si pred vstopom v šolo zapomni domač naslov, številko vašega telefona ali vašega telefona v službi. Seznanjen naj bo z vsemi informacijami, ki mu bodo pomagale zadržati občutek varnosti.

Veliko se pogovarjajte tudi o spremembah, ki ga čakajo. Otroku povejte, da mu popolnoma zaupate, v kolikor bo potreboval pomoč, ve kje vas lahko najde.

Pohvalite ga, bodite ponosni, vzpodbujajte njegovo radovednost, zaradi vstopa v šolo bodite vzhičeni in veseli.

Naslednji prispevek

Vse več žensk ima ledvične kamne

30 avgusta, 2013 0