Thursday, December 7, 2023

Zelo koristno pa je, da se ženske v tem času informirajo o dojenju ter si poskušajo najti krog ljudi, ki jo bodo tudi po porodu spodbujali in ji pomagali z nasveti. Najbolje je, če so to ženske, ki so tudi same dojile in imajo z dojenjem pozitivne izkušnje – to je lahko mama, katera od sorodnic, prijateljic, medicinska sestra, zdravnica ali svetovalka za dojenje.


Priprava bradavic

Nekoč so zelo poudarjali, da je treba bradavice posebej pripraviti na dojenje, češ da naj bi to preprečevalo razbolelost. Zdaj vemo, da s pravilnim pestovanjem in pristavljanjem dojenčka preprečimo oziroma zmanjšamo bolečine v bradavicah. Bradavic torej ni treba posebej pripravljati.

Bradavic ni treba umivati z alkoholom, razkužili ali milom. Dovolj bo, če jih med prho splaknete z navadno vodo. Okrog bradavice so namreč lojnice, t.i. Montgomeryjeve žleze, iz katerih se med dojenjem izloča snov, ki kožo vlaži in preprečuje razvoj bakterij.

Milo lahko kožo zelo izsuši in ga ne smemo nanašati ne na bradavice ne na kolobar. Nekatere nosečnice si bradavice mažejo z vlažilnimi kremami, da bi preprečile izsuševanje kože. Zelo koristna so biološko pridelana modificirana lanolinska mazila za doječe matere.

Masaža dojk

Če si boste dojke nežno masirali, jih boste bolj spoznali, kar vam bo koristilo pozneje, če si boste morali mleko iztiskati. Ena od masažnih tehnik poteka tako, da s prstnimi konicami nežno pritiskate na dojko in na mestu krožno premikate prste. Po nekaj sekundah prste prestavite malo naprej. Začnite pri vrhu dojke in se v spirali bližajte kolobarju. Postopek ponovite tudi na drugi dojki.

Kolostrum med nosečnostjo

Dojke začnejo med nosečnostjo proizvajati kolostrum oz. mlezivo in se na ta način pripravljajo na bližnjo nalogo – nahraniti dojenčka. V zadnjih tednih nosečnosti boste morda sem in tja opazili, da se je izločilo nekaj kapljic, sicer pa se lahko mlezivo izloča tudi med masažo dojk.

Strokovnjaki so nosečnicam nekoč priporočali, naj si vsak dan iztisnejo nekaj kapljic mleziva, vendar pa ni dokazov, da bi takšna praksa koristila pri preprečevanju bodisi nabreklih dojk ali bolečih bradavic.

Preverite, ali imate vdrte bradavice

Dobro je, če ženska že med nosečnostjo preveri, ali nima morda udrtih ali ploskih bradavic. Marsikateri dojenček ima lahko namreč zaradi tega težave s sesanjem.

Da lahko dojenček uspešno sesa, mora bradavico povleči globoko v ustno votlino. Če so vaše bradavice ploske, utegne imeti dojenček težave s pravilnim prisesavanjem.

Kot preizkus lahko ženska položi palec na vrhnji del in kazalec na spodnji del bradavičnega kolobarja, pri čemer prsta nežno stisne. Bradavica naj bi ostala pokončna oz. izbočena. Če se namesto tega splošči ali celo obrne navznoter, je dobro, če nosi nosečnica oz. doječa mati posebne bradavične školjke in izvaja t.i. Hoffmanovo vajo. Priporočamo, da se za nasvet v zvezi s tem obrnete na katero od svetovalk za dojenje. Drugi preprost preizkus je tudi opazovanje bradavic med spolnim vzburjenjem ali ob izpostavljenosti hladu. Če se bradavice ob tem izbočijo, o ploskih ali udrtih bradavicah ne govorimo.

Posebno utrjevanje bradavic z drgnjenjem, s hladnim prhanjem ali s posebnimi mazili ni potrebno oz. je lahko celo škodljivo. Pred bolečimi in poškodovanimi bradavicami se bo doječa ženska zavarovala, če bo pravilno pristavila dojenčka k prsim in če bo vedela, kakšna je otrokova pravilna tehnika sesanja.

Če bi ploski bradavici radi pomagali, da se izboči, pritisnite s palcema na bradavični kolobar (areolo), vendar ne na robu. Močno pritisnite v dojko, obenem pa palca povlecite vsaksebi. Na ta način raztegnete bradavico in sprostite areolo. Spreminjaje lego palcev okrog bradavice vajo ponovite petkrat.

Vdrte bradavice

Če ugotovite, da se bradavice med izvajanjem vaje nikakor ne izbočijo, utegne biti, da imate t.i. vdrte bradavice. Vdrta bradavica se ob stisku bradavičnega kolobarja (areole) pogrezne.

Za vdrte bradavice velja, da jim je včasih treba pomagati, da se izbočijo, ne pa vedno. Nekateri menijo, da lahko dojenček, ki je pravilno prisesan, tudi vdrto bradavico povleče globoko v ustno votlino. Drugi priporočajo uporabo prsnih školjk, ki so namenjene posebej temu, da pomagajo izvleči vdrto bradavico. Prsne školjke so udobne, lahke in pod modrčkom neopazne. Nositi jih lahko začnete že med nosečnostjo; najprej za nekaj ur na dan, nato pa čas postopoma podaljšujte.

Če vdrtost bradavic opazite šele po porodu, si lahko pomagate s prsnimi školjkami, ki jih nekaj dni uporabljajte tudi med posamičnimi podoji.

Modrčki za dojenje

Večini mater se mudi kupiti modrček za dojenje, ki je oblikovan tako, da ga lahko odpnemo in omogočimo lažji dostop do dojke. Glejte, da bo imel modrček, ki ga rajši pojdite kupit v zadnjih tednih nosečnosti, nekoliko večje košarice in obseg. Po rojstvu otroka, ob prvih navalih mleka, se bodo dojke povečale, zato je treba na to misliti že med nakupom. Pretesen modrček, ki ima bodisi premajhne košarice ali premajhen obseg, lahko pripelje do zamašenih mlečnih vodov ali okužbe dojke.

Diskretno dojenje

Med dojenjem v javnosti se boste najbolje počutile v dvodelnih oblačilih – krilu, kavbojkah, dolgih ali kratkih hlačah ter v ohlapni majici ali puloverju. Ko boste dvignile zgornji del oblačila od pasu navzgor, bo vso goloto zakril dojenček. Če nosite bluzo, ki se zapenja po vsej dolžini, jo lahko razpnete od spodaj navzgor, tako da zgornji gumbi ostanejo zapeti. Če si boste nadele tridelni komplet (z jakno ali s šalom), boste zlahka diskretno dojile, ne da bi vzbujale pozornost. Dobijo pa se tudi modna in udobna oblačila, ki imajo všite posebne odprtine za diskretno dojenje.

Spodbuda in podpora

Najboljši kraj, kjer dobite podporo in informacije, ki so potrebne, da se lahko z užitkom predate dojenju, so srečanja skupin društva za podporo in pomoč doječim materam La Leche League. Pravilne informacije lahko materi pomagajo, da se izogne najpogostejšim težavam, če pa jo težave že pestijo, se lahko obrne na svetovalko za dojenje.

Povzeto po La Leche League International

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti
Naslednji prispevek

Spol otroka po kitajski karti

13 junija, 2012 0