Friday, July 19, 2024
16 septembra, 2019

PRIPRAVITE SVOJO HČERKO NA PRVO MENSTRUACIJO

By 0 1112 Views

Ste se s hčerko že pogovarjali o menstruaciji? Zagotovo si ne želite, da bi nekega dne v šoli nenadoma pričela krvaveti ter vsa objokana prihitela domov. Z menstruacijo jo morate seznaniti že ob vstopu v puberteto in nanjo jo morate pripraviti. Le tako se je ne bo sramovala.


Bodite prepričani, da je v skrbeh. Kaj si bodo mislili sošolci, kaj če v njeni torbi najdejo vložke in kaj bodo za njenim hrbtom govorile prijateljice? To so le ena izmed vprašanj, na katera jo morate pripraviti. Dekle ne ve, kako menstruacija izgleda, koliko časa traja in kako se bo ob njej počutila. Razložite ji prav vse podrobnosti in jo pomirite.

Pojasnite ji tudi, da je menstrualna kri lahko neredna in različnih barv. Če bo navajena na svetlejšo in bo po nekaj mesecih opazila rjav izcedek, bo jo ta zagotovo prestrašil.

Pripravite vložke in ji dopovejte, da si ga mora redno menjavati. Že pred samo menstruacijo ji pokažite vložke na polici v trgovini in odvijte ji enega, ko prideta domov. Pokažite ji, kako se ga uporabi, da bo vedela, če vas v času njene prve menstruacije ne bo doma. Razložite ji, da tamponi v njeni starosti še niso priporočljivi, čez čas pa ji pokažite tudi, kako se ga vstavi.

Karkoli ji boste povedali, izogibajte se negativnim informacijam. S tem jo boste samo prestrašili. Pojasnite, kako in zakaj so menstruacije lahko boleče, a ne pretiravajte z opisovanjem bolečin. Če jih bo začutila, pripravite protibolečinsko tableto. Z morebitnimi krči je ne obremenjujte že na začetku menstruacije, prav tako je ne strašite s slabostjo, pms-jem in aknami.

Lahko seveda tudi skupaj obiščeta zdravnika.

Če se jo bodo lotevala nihanja razpoloženja, bodite potrpežljivi in razumite jo. Sicer pa si skupaj privoščite večerni film z obilico čokolade!

 

 

Kategorija:   menstruacija
Naslednji prispevek

Zakaj pred menstruacijo bolijo dojke?

5 avgusta, 2021 0