Wednesday, May 29, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Pripravite svoje telo na nosečnost

By 0 1513 Views

S pripravo telesa na nosečnost pričnite najmanj tri mesece do leta dni pred načrtovano nosečnostjo, pravijo ameriški zdravniki in dodajajo seznam, po katerem boste svoje telo optimalno pripravile.


Vitamin B9 za mamino srce in razvoj zarodka

Najpomembnejši je zadosten vnos folne kisline, oz. vitamina B9. Največ vitamina B9 najdemo v zelenjavi, agrumih, orehih in lešnikih, ter žitih (polnozrnatih). Folna kislina se lahko uživa kot dodatek k prehrani, zdravniki pa priporočajo uživanje do 400 mikrogramov folne kislina na dan. Vitamin B9 je pomemben za zdravo srce in zdrave možgane nosečnice, njegovo uživanje pospešuje rast in razvoj zarodka. Ne smete pozabiti, da je uživanje vitamina B9 najvažnejše v prvih 12 tednih nosečnosti.

Pomembnost kalcija

Pred in v sami nosečnosti je pomembno zaužiti dovolj kalcija. V tem obdobju naj bo prehrana bogata z mlečnimi izdelki. Mleko, sir, jogurti, riž, sardine in lososi so živila, ki vsebujejo veliko kalcija.

Kalcij koristi celemu telesu, še posebno pomemben pa je za zdrave kosti in zdrave zobe. V kolikor ne boste uživale dovolj s kalcijem bogatih živil, bo organizem pričel izkoriščati kalcij v kosteh, kar povečuje nevarnost za nastanek osteoporoze.

V zadnjih šestih mesecih nosečnosti in v času dojenja, žensko telo absorbira veliko več kalcija iz hrane, kot običajno. Dojenček potrebuje kalcij za zdrav razvoj okostja in zob. V kolikor ne boste zaužile dovolj kalcija s hrano, ga bo dojenčkov organizem pričel črpati iz vaših kosti.

Pozabite na kavo

Zdravniki odsvetujejo pitje kave, alkohola in uživanja umetnih sladil. Priporočajo, da se s svojim zdravnikom posvetujete o jemanju dodatkov k prehrani, namenjenimi posebno nosečnicam in doječim materam.