Monday, April 22, 2024

Raziskava Medicinskega inštituta v ZDA kaže, da je prirast telesne teže v drugem in tretjem tromesečju nižja od sedaj priporočljive, zato ni strahu, da bi se otroci za svojo gestacijsko starost rojevali z nižjo telesno težo. Še več, tudi izguba telesne teže v nosečnosti, pri debelejših nosečnicah tega tveganja ne bo povečala, so potrdili in dokazali raziskovalci.


Raziskava je bila objavljena v majski številki revije Obstetrics and Gynecology in je prva, ki je preučevala relacijo prirasta telesne teže v drugem in tretjem tromesečju nosečnost, ter izid poroda za mater in otroka.

Strokovnjaki so potrdili, da je indeks telesne teže, pred nosečnostjo pri debelejših materah, povezan z višjim tveganjem, da se bo otrok za svojo gestacijsko starost rodil prevelik.

Avtorska ekipa Univerzitetnega medicinskega centra v Rochestru je pregledala podatke 73.977 žensk, ki so v New Yorku rojevale v letih med 2004 in 2008.

Štiri odstotke žensk je bilo podhranjenih, 48% s telesno težo ni imelo težav. Nosečnic s povečano telesno težo in debelostjo je bilo 24%, v prvi skupini je bilo 13% nosečnic predebelih (BMI 30-34,9), v drugi skupini 6% (BMI 35-39,9) 5% v tretji skupini (BMI 40 ali višji).

Medicinski inštitut v ZDA trenutno priporoča prirast telesne teže 453 – 589 g na teden za suhe ženske (1,8 – 2,3 kg na mesec), 362 – 453 g na teden za ženske z normalno telesno težo (1,4 – 1,8 kg na mesec), 226 – 317 g na teden za ženske s prekomerno telesno težo (0,9 – 1,2 kg na mesec) in 181 – 272 g na teden za debele ženske (0,7 – 1 kg na mesec).

Ko so upoštevali starost, kajenje, kronično hipertenzijo in druge moteče dejavnike, so raziskovalci prišli do dejstva, da imajo skoraj vse ženske za gestacijsko starost nižjo telesno težo, višje tvegane za rojstvo majhnega otroka.

Izjeme so se nanašale na ženske s prekomerno telesno težo iz druge in tretje skupine. Vse ženske, ki so hitreje in več pridobivale na telesni teži, so imele povišano tveganje rojstva otroka večjega za svojo gestacijsko starost.

Višji prirast telesne teže je bil v vseh kategorijah povezan z višjim tveganjem carskega reza, z izjemo podhranjenih in predebelih žensk iz tretje skupine.

Pomanjkanje vezi med povečanim prirastom telesne teže in višje verjetnosti rojstva s pomočjo carskega reza, se pri najdebelejših nosečnicah povezuje z dejstvom, da polovica njih tako ali tako rodi s pomočjo carskega reza.
 

Naslednji prispevek

Nosečnost in krvavitve iz nosu

2 julija, 2012 0