Wednesday, May 29, 2024

Privolitev

Privolitev seveda pomeni da, vendar velikokrat ni tako preprosto in enostavno. Velikokrat se zgodi,  da se med samim dejanjem premislite oz. vas prevevajo občutki dvoma. Privolitev pomeni:


·         Samostojno odločitev – odločitev brez pritiska, brez sugestije, brez manipulacije.

·         Osveščenost – morda nerodno izbrana beseda, vendar morate biti pred samim spolnim aktom seznanjeni z morebitno spolno okužbo partnerja, se iskreno pogovoriti o uporabi kondomov in kontracepcije, zaupati mogoče tudi neprijetna dejstva o vašem predhodnem spolnem življenju

·         Snedena beseda – vedno lahko spremenite svojo odločitev, torej ni nujno, da DA, vedno odpre vrata v spolno življenje

·         Navdušenje – naj vas v svet spolnosti odnese navdušenje in ne pričakovanje samo

Kdaj bom vedel, da sem dobil/a privolitev? Enostavno, z besedo DA. Tišina, ne vem, ne počutim se dobro prav zagotovo ne pomenijo privolitve. Ko se bosta s partnerjem/ko dobro poznala, bo namesto besed zadostovala že sama govorica telesa. Ne, pa še vedno pomeni NE.

Ko pa enkrat soglasje pridobite, to ne pomeni, da je dejstvo zacementirano in drži za vedno. Še vedno lahko dobite nepričakovano zavrnitev, kar pa še ne pomeni, da so se partnerkina čustva do vas ohladila. V zdravem razmerju je to nekaj povsem običajnega.

Spolna zloraba

Spolna zloraba je zloraba vsakega spolnega stika – fizičnega in psihičnega. Spolna zloraba sploh ne pomeni prisiljenega spolnega odnosa, ampak preko jasnih znakov seksizma pokazati svojo moč in dominacijo. Ponižanje se lahko zgodi povsod in ni zgolj domena partnerjev.

Spolna zloraba se lahko zgodi vsakomur, ne glede na starost, spol in spolno usmerjenost. Večina žrtev je žensk, približno petina je moških.

Posilstvo

Kaznivo dejanje posilstva in spolne zlorabe se obravnava različno. Na splošno se posilstvo definira kot prisilni vaginalni, analni in oralni spolni odnos, oz. nasilna penetracija z drugim predmetom.

Če oseba spolnim odnosom ne soglaša, tudi če se fizično in verbalno ne upira (pijanost, zadetost…), pomeni, da v spolnost ni privolila. Enako velja za poročene pare in pare v daljšem razmerju.

Posilstvo pomeni:

·         Oralni seks

·         Grobo otipavanje spolnih organov

·         Vaginalna, oralna in analna penetracija s prsti, penisom ali drugimi predmeti

Vaginalno posiljeno dekle, ki ne uporablja kontracepcije, ne glede na to ali dogodek prijavi ali ne, mora zaradi morebitne nosečnosti vzeti jutranjo tabletko, ki jo poznamo po imenu nujna kontracepcija.

 

Kategorija:   Najstniki, Novice
Naslednji prispevek

Igrače za dojenčka

8 julija, 2014 0