Monday, June 17, 2024

Probiotiki so živi mikroorganizmi (t.i. dobre bakterije), ki jih najdemo v jogurtih in kislem mleku, za katere vemo, da pozitivno delujejo na naše zdravje. Pomembni so za uravnavanje normalnega ravnovesja črevesne mikroflore, ki je pomembna za razvoj imunskega sistema, razvoj normalne črevesne morfologije, vzdrževanje kroničnega in imunsko posredovanega vnetnega odgovora, vzdrževanje funkcije črevesne sluznice, zaščito pred alergeni, ter pomagajo pri preventivi pred patogenimi mikroorganizmi.


V zdravem človeškem črevesju lahko najdemo okoli 400 različnih vrst probiotičnih bakterij, najpogostejša pa je bakterija Lactobacillus, ki jo najdemo tudi v jogurtu. Dojenčki vključeni v raziskavo so prejemali prav omenjeno bakterijo. Strokovnjaki poudarjajo, da se v EU probiotiki uporabljajo tudi za blaženje simptomov kolik.

Dojenčkove kolike, gastroezofagealni refluks in konstipacijo (zaprtje) umeščamo med najpogostejše gastrointestinalne težave pri dojenčkih. Pogosto zahtevajo spremembo prehranjevalnih navad, nespečnost in utrujenost pri starših, hospitalizacijo…

Simptome kolik spoznamo po nenadnem napadu joka in razdražljivosti dojenčka, ki se vsakodnevno, brez očitnega razloga, običajno pojavita ob isti uri. Kolike, med drugim tednom in četrtim mesecem starosti, prizadenejo okoli 25% dojenčkov. Jok običajno traja več kot tri ure. Pretiran jok lahko povzroči aerofagijo, ki privede do napihnjenosti in razširjenja abdomena.

S konstipacijo ali zaprtjem označujemo stanje pri katerem je oteženo opravljanje velike potrebe, značilna sta suho in trdo blato, zgolj dvakrat tedensko ali še bolj poredko. Diagnoza je torej zelo enostavna, ignoriranje simptomov pa lahko privede do poslabšanja stanja. Vsekakor je potrebno poudariti, da zaprtje ni bolezen, ampak simptom spremembe delovanja črevesnih mehanizmov, ter simptom specifičnih črevesnih ali sistemskih obolenj.

V kolikor pri svojem otroku opazite simptome kot so napihnjenost in občutek polnosti, naprezanje pri defekaciji, stolico v obliki trdih kozjih bobkov in občutkom nepopolne izpraznjenosti črevesja, morate otroka odpeljati k pediatru.

Rezultati raziskave so pokazali, da so dojenčki, ki so prejemali probiotične kapljice v primerjavi z dojenčki, ki so prejemali placebo, jokali v razmerju 38 : 71 minut – v dobro ‘probiotični’ skupini. Prav tako so dojenčki na probiotikih bruhali trikrat na dan, dojenčki s placebom petkrat na dan. Probiotiki so poskrbeli tudi za bolj redno defekacijo.

Kategorija:   Novice, Zdravje dojenčka
Naslednji prispevek

Recept: Polnozrnat kruh iz kruhomata

17 januarja, 2014 0