Monday, April 22, 2024

Med 33.000 Norvežankami, ki so rodile v preteklih šestih letih, so imele tiste, ki so vsakodnevno uživale mleko ali jogurte s probiotiki, 4,1% stopnjo razvoja preeklampsije, nosečnice, ki probiotikov niso uživale pa 5,6% stopnjo.


Ko so raziskovalci upoštevali še telesno težo, izobrazbo in kajenje, so imele uporabnice probiotikov 20% nižje tveganje za razvoj preeklampsije.

»Dokazanih dejstev za preprečevanje preeklampsije zaenkrat ni in tudi novo odkritje še ne pomeni, da so probiotiki čudodelni. Rezultati so samo pokazali na povezavo med vnosom večjih količin probiotikov in nižjim tveganjem razvoja preeklampsije,« sporočajo avtorji iz Inštituta za javno zdravstvo iz Osla.

Raziskava je nastala v sodelovanju žensk v veliki norveški raziskavi o zdravju mater in otrok, ter je bila objavljena v strokovni reviji American Journal of Epidemiology. Ženske so v času nosečnosti izpolnjevale ankete, ki so vsebovale tudi vprašanja o pogostosti uživanja mleka ali jogurtov s probiotiki.

»20% nižje tveganje razvoja preeklapsije pri ženskah, ki so uživale probiotike je skromna razlika,« zaključujejo avtorji raziskave. Raziskava je sicer pomembna in kaže na novo področje raziskovanj: vprašanje je, ali probiotiki lahko naredijo razliko pri tveganju za nastanek preeklampsije.

Zaenkrat ni mogoče trditi, da se lahko preeklampsija v nosečnosti prepreči z dodatkom probiotičnih kultur.

Naslednji prispevek

Strah pred porodom in carski rez

13 junija, 2012 0