Friday, February 23, 2024

Hormon, ki ga drugače povezujemo z dojenjem, pri moških slabi libido, pravijo evropski raziskovalci. Nizka vsebnost prolaktina vpliva na moško zdravje in njihovo spolno slo.  


Prolaktin je hormon, ki se izloča v hipofizi in vpliva na ustvarjanje mleka pri ženskah, blaži stres in zagotavlja občutek spolne zadovoljitve. Predvideva se, da nevtralizira učinek dopamina, ki je odgovoren za spolno slo.

V raziskavo je bilo vključenih 3.000 moških, starih med 40 in 79 leti, vsem pa so izmerili vsebnost hormonov testosterona in prolaktina, holesterol, krvni sladkor, ter določili indeks telesne mase. Sodelujoči so odgovarjali na vprašanja o splošnem zdravju, uživanju alkohola in kajenju.

Moški, ki so imeli nižjo vsebnost prolaktina so bili slabšega psihičnega in splošnega zdravja, piše Journal of Sexual Medicine. Podpovprečna vsebnost omenjenega hormona je vplivala na razvoj depresije, slabšo seksualno funkcijo in nižjo verjetnost doseganja orgazma. Pri vseh so zabeležili višji indeks telesne mase, višjo vsebnost sladkorja v krvi, obenem pa so bili tudi manj fizično aktivni.

Ena izmed teorij pravi, da slabše splošno zdravje privede do nižje vsebnosti prolaktina, znano je tudi, da imajo alkoholiki v spalnici velike težave. Druga teorija pa pravi, da prolaktin kaže na spremembe v vsebnosti kemikalij, ki jih možgani potrebujejo za prenos signalov in regulirajo spolne dogodke.  

Kategorija:   Novice, Seksi novičke
Naslednji prispevek

Seks brez obveznosti – pot v depresijo?

23 novembra, 2013 0