Monday, March 4, 2024

Nutricionisti in znanstveniki so prišli do zaključka, da uživanje omenjenih plodov zmanjšuje tveganje nevarnih celičnih vnetij našega organizma. Prav tako znižuje kardiovaskularna tveganja, tveganja pred nastankom diabetesa in metaboličnega sindroma.


Alzheimerjeva bolezen je ena izmed bolezni, katere se v sodobnem svetu najbolj bojimo. Nove raziskave si pokazale, da redno uživanje jagodičastega sadja lahko zmanjša tveganje pred nastankom demence in ostalih kroničnih možganskih bolezni.

Ena izmed številnih raziskav je pokazala, da so imele živali, ki so dva meseca redno uživale borovnice, jagode, malina in robidnice, nižjo možgansko disfunkcijo. Znanstveniki so pri raziskavi preučevali možganske spremembe pri dveh skupinah živali.

Dr. Shibu Poulose, avtor raziskave pravi, da so laboratorijske podgane po tridesetih dneh diete z jagodičastim sadjem, razvile boljšo zaščito pred sevanjem. Flavonoidi ščitijo naravni možganski zaščitni mehanizem, ter zmanjšujejo akumulacijo toksinov, ki se pogosto pojavijo pri Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice