Monday, July 15, 2024

Čeprav nam razlogi v sodobnem času predstavljajo izziv in vprašanje, kdaj se odločiti za prvega otroka, je nosečnost pred 30. letom iz zdravstvenega vidika veliko boljša izbira.


V Sloveniji je v letu 2016 povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka znašala 29,4 leta, povprečna starost ob rojstvu vseh otrok pa 30,9 leta. A ginekologi, predvsem tisti z licenco za FMF za merjenje nuhalne svetline za odkrivanje kromosomskih nepravilnosti pri plodu priporočajo, da se zdrave ženske za prvo nosečnost odločijo do dopolnjenega 30tega leta starosti.

Opažajo namreč, da je tveganje za rojstvo otroka s kromosomsko napako najnižje do dopolnjenega 25tega leta starosti in začne do 30tega leta že rasti. Po 35tem letu se tveganje strmo povečuje, zaradi česar starejše ženske spadajo v rizično skupino nosečnic, pri katerih pričakujejo več zapletov tako v nosečnosti, kot tudi med porodom.  Prav tako je znano, da je možnost spontane zanositve po 35tem letu vedno nižja, zaradi česar se veliko starejših žensk oz. parov odloči za postopek biomedicinske pomoči z IVF-ET, hkrati pa velja dejstvo, da se pri starejši nosečnici nosečnost pogosteje končna s spontanim splavom.

Med ostale možne zaplete, ki se lahko pojavijo pri starejši nosečnosti uvrščamo tudi povišan krvni tlak, trombozo, zastoj rasti ploda, nosečniško sladkorno bolezen, pa tudi prezgodnji porod.

Za vse starejše nosečnice, kot tudi mlajše, ki spadajo v rizično skupino je zaradi tega priporočljivo, da opravijo tudi dodatne preiskave, s pomočjo katerih lahko zanesljivo potrdimo, ali bo novorojenček zdrav ali ne.

Med najboljše in najvarnejše preiskave štejemo NIFTY test, ki na povsem enostaven način odkriva tveganje za nastanek najpogostejših genetskih nepravilnosti ploda, že od 10. tedna nosečnosti dalje. NIFTY je neinvaziven test, kar pomeni da ne posega v telo, temveč se opravi le z enostavnim odvzemom krvi nosečnice, saj se tam nahaja tudi otrokova DNK. Odvzeto kri se nato pošlje v laboratorij, kjer s kar 99,3% natančnostjo ugotovijo, ali obstaja kakršnokoli tveganje, da se bo otrok rodil s katero izmed najpogostejših genetskih bolezni. Tako se lahko bodoči starši mirno pripravijo na rojstvo otroka in v primeru ugotovljenih genskih nepravilnosti poiščejo rešitve, ki jih nudi sodobna medicina.

NIFTY test je po svetu opravilo že več kot 3.000.000 nosečnic, ki so se tako izognile invazivnim diagnostičnim postopkom, s pomočjo katerih se ravno tako odkriva tveganje za nastanek genetskih nepravilnosti, a predstavljajo tudi 1-2% možnosti za splav ali druge zaplete. NIFTY test zaradi svojega varnega načina testiranja ne predstavlja nobenega tveganja za bodočo mamico ali njenega otroka, zato je primeren za prav vse nosečnice.

V Sloveniji ga je možno opraviti v več kot 40ih ginekoloških ambulantah in klinikah, rezultati testa pa so na voljo že v 6 – 8 dneh po odvzemu krvi. NIFTY tako omogoča, da na povsem varen način izveste več o zdravju vašega otroka in tako mirno preživite vso nosečnost.

Več o NIFTY testu lahko preberete na spletni strani www.niftytest.si, ali pa pokličete na telefon +386 59 22 66 09, kjer vam bodo podali več informacij.

Kategorija:   Nosečnica in zdravje