Monday, June 24, 2024

Kovček ali torbica naj bosta vodoodporna, lažje ju je dostaviti do otroka, kot otroka k njim. Torbica mora imeti varovalo za otroke, ter mora biti dovolj globoka, da omogoča hranjenje stekleničk.


Hranite ju izven dosega otrok, vendar kljub temu, na hitro in lahko dosegljivemu mestu. Zagotovo se ob prebijanju do torbice ne želite poškodovati še sami.

Vse namenske torbice ali kovčki za prvo pomoč, ne glede na to ali so bele, modre ali zelene barve, so opremljene z znakom rdečega križa ali Eskulapovo palico. V kolikor prvo pomoč hranite v drugi torbi jo opremite z enim izmed omenjenih znakov. Na ta način bodo prvo pomoč hitreje našle varuške ali babice, ki ob vaši odsotnosti varujejo otroka.

Kaj mora vsebovati torba s prvo pomočjo za dojenčka?

Priročnik za prvo pomoč

Je pregleden in zelo enostaven za uporabo. Z njim si lahko osvežimo spomin, ki nas posledično usmeri v pravilne ukrepe.

Analgetiki in dojenčki

V torbico (ko sirup enkrat odprete ga je varneje hraniti v hladilniku) vstavite dojenčkovi starosti primerno sredstvo proti bolečinam (Calpol sirup, Lekadol sirup). Ponavadi je v škatlici sirupa priložena tudi merilna žlička, za manjše dojenčke merilna brizga. Pred uporabo vedno preberite navodila, ter odmerek prilagodite otrokovi starosti in telesni teži.

Obliži in povoji

Samolepilne obliže lahko kupite v različnih velikostih in oblikah. Ponudba je resnično bogata.

Povoje uporabljamo pri nekoliko večjih odrgninah in poškodbah kože.

Sanitetni lepilni trakovi svojo prisotnost opravičijo z dodatnim pritrjevanjem obliža ali povoja na mestih, kjer jih je težje protrditi.

Sterilne gaze svoje mesto najdejo pri prekrivanju večjega vnetja.

Tampone uporabljamo za čiščenje ran.

Antiseptična krema ali pršilo

Antiseptična sredstva se za preprečevanje sekundarnih okužb uporabljamo pri nadležnih pikih žuželk, odrgninah in manjših opeklinah. Nekateri antiseptiki vsebujejo tudi blag lokalni anestetik.

Antihistaminiki

Mazila ali kreme z antihistaminiki zmanjšujejo otekline, pomirjajo rane kot posledice pika žuželk, ter lajšajo alergijske reakcije.

Termometer

Digitalni termometri so natančni, poceni in hitri za uporabo. Temperaturo lahko merijo pod pazduho, v ustih ali rektalno (otrokom starim do pet let temperaturo vedno merimo pod pazduho).

Digitalni termometer za merjenje temperature v ušesu telesno temperaturo zmerijo v dobri sekundi. So preprosti za uporabo, vendar v primerjavi z navadnim digitalnim termometrom zelo dragi. Ob nepravilni uporabi so odčitki nenatančni, zato natančno preberite navodila proizvajalca.

Termometri v traku, ki se namestijo na otrokovo čelo so sicer enostavni za uporabo, vendar zelo nenatančni. Strokovno mnenje pravi, da meri temperaturo kože in ne telesne temperature.

Termometri z živim srebrom v prosti prodaji niso na voljo že nekaj let. V primeru poškodb se lahko izlije živo srebro, ki je izjemno strupeno. Tudi če ste po starših ali starih starših ‘podedovali’ termometer z živi srebrom, ga zamenjajte vsaj s termometrom, ki temperaturno lestvico določa s pomočjo alkohola. V kolikor je otrok izpostavljen živemu srebru poiščite zdravniško pomoč.

Pribor

Male škarjice, pinceta za odstranjevanje tujkov…

Hladilni gel, ki ga lahko hranimo v hladilniku ali zamrzovalni skrinji. Z njim lajšamo posledice udarcev kot so odrgnine in otekline. Za lajšanje otekline lahko uporabite zamrznjeno živilo, ki ga prej zavijete v čisto kuhinjsko krpo. Neposreden stik ledeno hladnega medija lahko povzroči opekline.

Fiziološka raztopina, ki je uporabna za spiranje ran ali tujkov.

Antiseptični robčki

Antiseptični robčki so odlična in priročna izbira za čiščenje ureznin in odrgnin, ki poleg očiščenja rane pomagajo preprečiti okužbo.

Redno spremljajte rok uporabe posameznih izdelkov, ter jih pravočasno zamenjajte z novimi. Ne uporabljajte zdravil, ki jim je rok trajanja potekel.

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice
Naslednji prispevek

Tudi ženske gledajo pornografijo

2 aprila, 2015 0