Wednesday, February 28, 2024

Zvezno sodišče v Georgii je 30-letniku zaporno kazen izreklo zaradi nasilja nad svojo hčerko: leta 2001 ji je, komaj dveletni, s škarjami obrezal klitoris. Gre za prvo obsodbo v ZDA zaradi obrezovanja, Ademu je grozilo celo 40 let zapora, a je potem sodišče upoštevalo, da še ni bil kaznovan.


Med sojenjem je zanikal obtožbe o nasilju, danes sedemletna deklica pa je pričala, da jo je oče obrezal po intimnem delu telesa. Da je deklica obrezana, je njena mati Fortunate Adem odkrila šele pred dvema letoma. "To je bila kršitev njenih pravic kot otroka, kot ženske, kot človeškega bitja. Nikoli več ne bo enaka." Obsodbo je pozdravila tudi ameriška skupina za zaščito ženskih pravic.

V zadnjem poročilu je Svetovna zdravstvena organizacija obsodila obrezovanje, ker povzroča infekcije, strahotne bolečine in dolgotrajne poškodbe. Obrezovanje je del tradicije v marsikateri afriški državi, v zadnjih letih pa so številne organizacije in žrtve obrezovanja naredile velik korak v kampanji za končanje tovrstnega nasilja nad ženskami.

Vir: RTVSLO

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Vrtci: Predlogi SMS-a bodo upoštevani

13 junija, 2012 0