Saturday, May 25, 2024

Vašega otroka ste vpisali v najboljše šole, mu pomagali pri domačih nalogah, ter mu plačevali glasbeno šolo, vse z razlogom otroku omogočiti čim boljši zagon v življenje.


Glede nato, da je njihova prihodnost že pred-določena, pa je bi vaš trud zaman, trdijo znanstveniki.

Rezultati raziskave v Southamptonu so potrdili že znano trditev – prvih tisoč dni otrokovega življenja so ključni za kakovost njegovega zdravja v starosti.

Intrauterino življenje in prve dve leti starosti pa vplivata na otrokove možnosti razvoja različnih obolenj, od razvoja diabetesa v štiridesetih, do infarkta v starosti.

Ta zanimiva teorija je plod večletnih raziskav, ki jih je s svojimi kolegi iz Uinversity of Southampton vodil  David Barker. Njegovo mnenje je, da se skozi rast in razvoj otrok sreča z nekaj kritičnimi točkami in v kolikor prehodi niso popolni se odpira prostor razvoja težav v kasnejšem obdobju.

S številnimi nevarnimi točkami, glede na to, da so možgani in imunski sistem najbolj ranljivi v prvih dveh letih življenja, se otrok sreča že v maternici. Nepravilna prehrana, kajenje, droge, alkohol in stres matere vedno pustijo dolgotrajne posledice pri razvoju in zdravju otroka.

Vse raziskave na to temo pravijo, kako pomembno je, da starši pred in po rojstvu otroka vzdržujejo zdrave življenjske navade. Le na ta način bodo otroku zagotovili odličen start v novo življenje.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

S smehom nad bolečino

13 junija, 2012 0