Saturday, June 15, 2024
5 decembra, 2018

Prvi otrok, rojen po presaditvi maternice od mrtve darovalke

By 0 1043 Views

Biti darovalec organov pomeni, da v primeru tvoje smrti organe dobijo ljudje, ki jih potrebujejo. V tem primeru je Brazilska ženska donirala svojo maternico, da bi drugi ženski omogočila lepote nosečnosti in materinstva.
Otrok rojen po prvi presaditvi maternice z mrtve darovalke je sedaj star že eno leto. Ta osupljiva novica je obkrožila svet šele zdaj, ko so primer objavili v medicinskem dnevniku Lancet.


Kar nekaj žensk je že rodilo otroke po presaditvi maternice. Tokrat je razlika le v tem, da je bila to prva uspešna presaditev maternice z mrtve darovalke, nosečnost pa je potekala gladko in brez zapletov

Novica je tako izjemna, ker to pomeni povsem nove možnosti v medicini. Tako ni potrebe po operacijah živih darovalk. Ženske bodo imele tako možnost izkusiti nosečnost in jim ne bo na voljo le posvojitev ali nadomestna mati.

Pri omenjeni prvi uspešni operaciji je bila darovalka 45 letna ženska, ki je umrla za možgansko krvavitvijo. Imela je 3 otroke, kateri so se vsi rodili vaginalno. Tako je bila primerna darovalka maternice.

Maternico so presadili 32 letni ženski, ki je bila rojena brez nje. Samo 4 mesece pred presaditvijo je šla skozi IVF postopek, kjer so ji punktirali kar nekaj jajčec. Le 7 mesece po presaditvi so ji vstavili v maternico en zarodek, ki se je prijel in ženska je bila noseča.

Rodila je pri 36 tednih gestacije in dobila krasno zdravo deklico s pomočjo carskega reza. Med samo operacijo so ženski odstranili tudi maternico, da je lahko nehala z jemanjem zdravil proti zavrnitvi organa.

Zgodba je vsekakor navdušujoča in spodbuja zdravnike, da v svoje študije vključijo še več žensk.

Kategorija:   mama, Novice
Naslednji prispevek

Kdaj je pravi čas za otroka?

6 decembra, 2018 0