Friday, February 23, 2024

Prvi korak, po tem ko si izvedela veselo novico, je enostaven: povej svojemu partnerju in razveseli še njega! A verjamemo, da skupaj z veseljem pride tudi kanček strahu, zato smo zate pripravili 10 koristnih nasvetov, kako se z novonastalo situacijo čim hitreje ustrezno spoprijeti!


  1. Poskrbi za vitamine

Kakovostna in raznolika prehrana je v času nosečnosti še pomembnejša, pojavi pa se tudi potreba po večjemu vnosu vitaminov v tvoje telo. En izmed najpomembnejših vitaminov, ki preprečuje prirojene okvare pri otroku je folna kislina, katero ginekologi priporočajo v večji meri že pred nosečnostjo (400 do 600 mikrogramov na dan).

  1. Odreci se alkoholu in cigaretom

Najbrž je tudi tebi samoumevno, da lahko uživanje alkohola v času nosečnosti tvojemu otroku povzroči resne težave. Alkohol namreč ovira mentalni in fizični razvoj ploda, čemur pravimo tudi fetalni alkoholni sindrom. Namesto kozarca vina si torej privošči limonado ali sveže stisnjen sok, ki bo poskrbel, da bo tvoje telo prejelo dovolj koristnih snovi in vitaminov. Prav tako kot alkohol pa tvojemu otroku v trebuščku škodijo tudi cigareti, zato se pozanimaj tudi o možnostih prenehanja kajenja.

  1. Izberi svojega ginekologa

Morda imaš ginekologa že izbranega, morda še ne. Vsekakor je zdaj pravi trenutek da med pestro izbiro ginekologov izbereš tistega, kateremu boš zaupala vodenje svoje nosečnosti. V kolikor pa imaš tudi druge zdravstvene težave ali dedne okvare, pa razmisli še o pomoči zdravnikov specialistov.

  1. Naroči se na prvi pregled v času nosečnosti

Na prvi pregled boš najverjetneje naročena med 8. in 12. tednom nosečnosti. Ginekolog bo takrat naredil nežen pregled, skozi katerega oceni, ali se nosečnost razvija v maternici, koliko plodov nosiš ter ali je plod živ (ja, že tako zgodaj boš lahko prisluhnila bitju srca tvojega otroka). Potrebna bo določitev krvne skupine, RhD faktorja, test ICT in hemograma, urina ter toksoplaznoze, za kar boš dobila napotnico za odvzem krvi. Prav tako boš od ginekologa dobila nekaj nasvetov – pogovorila se bosta o pomenu folne kisline v nosečnosti, pravilni prehrani, telesni aktivnosti in materinski šoli.

  1. Razmisli o svojem načinu življenja

Nosečke se morajo izogibati stresnim situacijam, napornemu delu ter tudi določeni vrsti prehrane. S svojim delodajalcem se zaradi tega pogovori o prilagoditvah na delovnem mestu, sama pa poskrbi, da boš zaužila kvalitetno in raznovrstno prehrano. Surovo ali premalo kuhano meso (vse od sušija do medium – rare zrezka) je lahko idealno gojišče nevarnih bakterij, ki povzročajo toksoplazmozo – nevarno infekcijo, ki lahko povzroči hude očesne in možganske poškodbe.

  1. Razišči svoje družinsko drevo

 


Družinske člane vprašaj o morebitni družinski zgodovini porodnih zapletov ali dednih bolezni, npr. o Downovem sindromu in anemiji srpastih celic. S tem boš svojemu ginekologu pomagala pri iskanju in preprečevanju potencialnih zapletov med nosečnostjo ali porodom. Ko boš opravila test nuhalne svetline (najpogosteje v 12. tednu nosečnosti), boš izvedela več tudi o drugih priporočljivih predrojstvenih testih, s pomočjo katerih lahko že zelo zgodaj izveš več o zdravju tvojega otroka, ki je še v trebuščku. Eden izmed takšnih je tudi NIFTY test, ki na povsem varen način odkriva Downov sindrom in druge najpogostejše kromosomske napake ploda. Več o NIFTY testu si preberi na dnu tega članka!

  1. Odpravi se po nakupih

Končno imaš izgovor za nakupovanje! Ker se bo tvoje telo v času nosečnosti precej spremenilo, boš potrebovala nosečniška oblačila, udoben nedrček in morda tudi čevlje. Ne pozabi pa na otroška oblačila, sobico in ostale dodatke, katere si do sedaj opazovala le skozi izložbe trgovin.

  1. Spremljaj svoje počutje

Čas nosečnosti zraven prinese tudi različna obdobja počutja in razpoloženja, ki so povezana s hormonskimi nihanji, ki se dogajajo v tvojem telesu. Več kot polovica žensk pa med nosečnostjo doživi tudi občutke tesnobe in depresije. V kolikor med njih spadaš tudi ti, se o tem z nekom pogovori ali pa poišči strokovno pomoč.

  1. Odloči se, kdaj boš oznanila veselo novico

Nosečnost je zagotovo ena izmed najlepših novic, katero boš kadarkoli delila s svojimi sorodniki in prijatelji. Po tretjem mesecu nosečnosti je možnost spontanega splava manjša, zato je takrat primeren čas, da s partnerjem oznanita, da pričakujeta dojenčka.

  1. Uživaj in se veseli!

9 mesecev bo minilo hitreje, kot lahko sploh pomisliš! Ker gre za posebno obdobje v ženskem življenju se sprosti, globoko vdihni in začni uživati v teh čudovitih trenutkih. Razvajaj svojo dušo ter telo in ne pozabi, da je nosečka zmeraj na prvem mestu!

Zakaj je dobro narediti NIFTY TEST?

Najbrž ti bo NIFTY test omenil že izbran ginekolog, zagotovo pa se boš z njim in z drugimi predrojstvenimi testi spoznala po 10. tednu nosečnosti, ko je najprimernejši čas za ugotavljanje kromosomskih napak ploda. Testiranje z NIFTY testom pomeni, da ti iz pregiba na roki vzamejo kri (enako, kot v običajnem laboratorijskem postopku), v kateri se v času nosečnosti nahaja tudi otrokova DNK. Vzorec krvi se nato pošlje v najsodobnejši laboratorij na svetu, kjer naredijo analizo krvi, nosečka pa tako že po 6-8 dneh na podlagi izvidov izve, ali obstaja kakšna možnost oz. tveganje, da bi se njen otročiček rodil s katero izmed genetskih nepravilnosti. V kolikor se tveganje ovrže lahko mirno uživa v preostanku svoje nosečnosti, v primeru ugotovljene prirojene razvojne nepravilnosti otroka pa lahko razišče možnosti terapij, ki jih nudi sodobna medicina. Več o NIFTY testu si lahko prebereš na spletni strani www.niftytest.si ali obiščeš FB stran!

Kategorija:   O nosečnosti
Naslednji prispevek

Kaj narediti, ko izveš, da si noseča?

29 julija, 2018 0